VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Larisa Voloh despre reforma teritorială: La următorul scrutin vom merge în formula actuală

Președintele Comisiei administrație publică din Parlament spune că alegerile locale generale din 2023 vor avea loc în baza actualei structuri teritorial-administrative, adică în formula a 32 de raioane existente. Larisa Voloh, deputat al partidului de guvernare, spune că reforma teritorial – administrativă trezește mult scepticism la nivelul administrațiilor publice locale, iar din acest motiv guvernarea a venit cu propunerea amalgamării voluntare, notează IPN.

Președintele Comisiei administrație publică din Parlament spune că amalgamarea voluntară este o soluție de compromis și o primă etapă a reformei administrativ-teritoriale. Astfel, administrațiile publice locale de nivelul întâi și doi pot decide să se unească, însă procesul nu va fi unul forțat, ci voluntar.

„Cea mai dureroasă etapă a reformei este reforma administrativ-teritorială. Când vorbim de amalgamare, fie că ea este voluntară, fie e vorba de o reorganizare la nivelul întâi sau doi, acest subiect este privit sceptic, nu totdeauna binevoitor, pentru că nu se știe care vor fi beneficiile atât pentru autoritățile locale, cât și pentru cetățeni. La moment este clar că la următorul scrutin electoral vom merge în formula actuală, raioanele vor rămâne în numărul în care sunt astăzi – 32, dacă nu vor dori să treacă prin acest proces de amalgamare, pentru că el vizează nu doar entitățile de nivelul întâi, dar și cele de nivelul doi”, a spus deputatul PAS, Larisa Voloh, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2023, aprobat de Guvern la 7 decembrie curent, a fost alocată suma de 250 milioane de lei pentru Fondul de amalgamare voluntară a localităților.

„Astăzi avem raioane cu 7 localități, de exemplu Basarabeasca. Sau raioanele Șoldănești și Dubăsari, care au un număr mic de autorități publice locale, dar această decizie de amalgamare le va aparține. Această reformă nu este doar despre economii, este vorba de creșterea calității, dar și eficientizarea banilor publici. La nivel local se consideră că nivelul doi este unul ineficient”, a mai spus președintele comisiei parlamentare administrație publică.

Potrivit reprezentanților guvernării, administrațiile publice care decid amalgamarea voluntară vor beneficia de un șir de stimulente printre care: stimulente salariale, transferuri speciale cu destinație generală pentru autoritățile amalgamate, granturi pentru dezvoltarea infrastructurii pentru o perioadă de minim 4 ani, prioritate la alocările din programele de asistență externă.

Următoarele alegeri locale în Republica Moldova ar urma să aibă loc în anul 2023, ținând cont că durata mandatului aleșilor locali este de 4 ani, iar ultimele alegeri locale au avut loc în octombrie-noiembrie 2019.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.