Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Legislativul a aprobat vineri, 26 mai, cele trei cereri prezentate în plenul Parlamentului de către procurorul general interimar, Ion Munteanu. Astfel, Marina Tauber, vizată în două cauze penale, poate fi arestată și trimisă în judecată.
Procurorul General interimar, Ion Munteanu, a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, în vederea arestării și trimiterii în judecată penală pe cauza acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de un grup criminal organizat în perioada 2021-2023, dar și falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat sau percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa.
Update: Hotărârile Parlamentului vor fi remise Procurorului General interimar în termen de 3 zile.
Update: Cea de-a treia cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Marinei Tauber a fost aprobată de Parlament. Proiectul de hotărâre a fost susținut cu votul a 60 de deputați.
Update: Procurorul general interimar, Ion Munteanu, prezintă a treia cerere prin care se cere încuviințarea ridicării imunității parlamentare în privința deputatei Partidului Politic „Șor” Marina Tauber. Ion Munteanu prezintă date și sume cheltuite de Partidul ȘOR privind organizarea protestelor antiguvernamentale de către formațiune, inclusiv achitarea persoanelor mobilizate pentru participarea la proteste.
Marina Tauber este învinuită că a acceptat finanțarea campaniei electorale din partea unui grup criminal în perioada 2021-2023. Deputata ar fi cheltuit în campania electorală peste nouă milioane lei în timp ce plafonul stabilit de CEC pentru fiecare concurent electoral era de 749 mii lei.
”Marina Tauber, aflându-se în mun. Chișinău, în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 mai 2023, acționând cu intenție directă a acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea grupului criminal organizat condus de liderul Ilan Șor din care fac parte mai multe persoane responsabile de transportarea banilor care s-au unit în prealabil la o dată nestabilită cu scopul comiterii mai multor infracțiuni, inclusiv finanțarea ilegală a Partidului ȘOR din surse financiare interzise de lege în proporții deosebit de mari”, a declarat Ion Munteanu de la tribuna Legislativului.
UPDATE: Parlamentul a votat a doua cerere înaintată de Procurorului general interimar, privind încuviințarea ridicării imunității deputatei Marina Tauber. Proiectul a fost susținut de 59 de deputați.
Update: Procurorul general interimar, Ion Munteanu, prezintă a doua cerere prin care se cere încuviințarea ridicării imunității parlamentare în privința deputatei Partidului Politic „Șor” Marina Tauber.
Ion Munteanu la tribuna Legislativului: „Se cere încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatului Marina Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii, acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită, episodul privind acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți”.
UPDATE: 59 de deputați au votat proiectul privind prima cerere a Procurorului general interimar privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber.
Potrivit primei cereri, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber este acuzată de procurori pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021.
Update: Comisia juridică numiri și imunități prezintă în plenul legislativului raportul cu privire la încredințarea ridicării imunității deputatei Marina Tauber.
Raportul este citit de către vicepreședinta comisiei, Veronica Roșca.
Update: În sala legislativului se află și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Update: Parlamentul a început examinarea proiectului privind ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. Cererea de ridicare a imunității parlamentare este examinată în absența deputatei.
Igor Grosu a anunțat că avocaților li s-a comuniat despre examinarea chestiunii. Secretariatul Parlamentului a anunțat că Marina Tauber are telefonul închis.
Deputata nu se află în sala legislativului și nici nu a depus vreo cerere de motivare a absenței.
Menționăm că deputata se află în prezent în arest la domiciliu.
Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a înaintat la 25 mai în Parlament trei cereri de ridicare a imunității parlamentare în privința deputatei Marina Tauber, fiind cercetată pe trei capete de acuzare, inclusiv în cauza privind „falsificarea rapoartelor financiare în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți”, scrutin la care a participat și Tauber.
Amintim, Marina Tauber este cercetată și într-un dosar penal privind finanțarea Partidului ”Șor” de către un grup criminal. Pentru prima dată, deputata a fost reținută în luna iulie 2022, atunci când, la fel, i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.
În perioada noiembrie 2022-ianuarie 2023, Tauber s-a aflat în arest la domiciliu, după care a fost eliberată fiind deja sub control judiciar. În luna aprilie, însă, deputata a fost plasată din nou în arest la domicilu, după ce a fost reținută la Aeroportul Chișinău în timp ce încerca să efectueze o deplasare în Israel.
Amintim, acum un an, și șeful de partid al deputatei Tauber, Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară. Politicianul a fost condamnat recent la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.