VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Energocom, pregătit să facă achiziții de gaze pentru iarna viitoare la prețuri mai mici

Întreprinderea Energocom urmează să achiziționeze gaze pentru iarna viitoare la un preț mai mic din contul celor 200 de milioane de euro oferite de BERD și Guvernul Norvegiei. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Comitetului interministerial pentru planificare strategică.

Potrivit Ministerului Energiei, tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe.

Instituția amintește că Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 milioane de euro, este un credit în vigoare până în octombrie 2025. Împrumutul a permis anul trecut Republicii Moldova să găsească surse alternative de gaze în afara pieței rusești, când Gazprom a redus volumul livrat Moldovagaz. Totodată, pentru prima dată țara noastră și-a făcut stocuri strategice de gaze, păstrate în Ucraina și România.

Prețurile gazelor vândute de Energocom către Moldovagaz, destinate consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, au fost puțin mai mici decât cele oferite de Gazprom pentru Moldovagaz, volume ce au fost redirecționate către regiunea transnistreană.

Energocom a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro. După finisarea procedurilor contabile și juridice, aceasta sumă poate fi reîmprumutată.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.