VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Kremlinul a decis cine va participa la alegerile prezidențiale din Rusia în 2024. Principalele criterii de selecție a candidaților

Blocul politic al administrației prezidențiale (AP) din Federația Rusă, condusă de Serghei Kirienko, a decis asupra „sparring partner-ilor” care vor „concura” cu Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2024. Publicația Meduza, care citează două surse apropiate Kremlinului, afirmă că vârsta a fost unul dintre principalele criterii de selecție, scrie G4Media. Printre candidații înscriși nu trebuie să se regăsească politicieni cu vârsta sub 50 de ani.

Prezența unor astfel de candidați pe buletinul de vot i-ar putea face pe ruși să creadă că Putin, în vârstă de 70 de ani, „nu mai este omul care a venit la putere cu mână fermă”, potrivit oficialilor prezidențiali.

În acest moment, Administrația prezidențială se așteaptă ca, pe lângă Putin, să meargă la urne reprezentanții a trei partide parlamentare: Partidul Comunist al Federației Ruse, Partidul Liberal Democrat și Partidul Oamenilor Noi (liderul partidului O Rusie Justă, Serghei Mironov, a anunțat că formațiunea sa nu va desemna un candidat și îl va susține pe Vladimir Putin).

Kremlinul îl vede pe Ghennadi Ziuganov drept candidat din partea Partidului Comunist al Federației Ruse. „Ziuganov este familiar președintelui, are un statut înalt ca lider de partid, numele său este familiar pentru fiecare alegător. În același timp, el are un plafon – Partidul Comunist al Federației Ruse are un electorat solid, el nu va atrage noi alegători”, a explicat una dintre sursele citate.

În 2008, la alegerile prezidențiale, Ziuganov a obținut 17%, iar în 2012 – 18%. O astfel de stabilitate a ratingului este importantă pentru Kremlin – se preconizează că Putin va obține un „rezultat record” la viitoarele alegeri.

Președintele în exercițiu trebuie să primească mai mult de 80% din voturi, cu o prezență la vot de peste 70%. Ipotetic, acest lucru ar fi putut fi prevenit prin repetarea poveștii cu Grudinin – atunci candidatul agreat de Kremlin a început să câștige brusc rating și Administrația Prezidențială a trebuit să ducă o adevărată campanie negativă de PR împotriva sa.

„Nu vor exista astfel de excese cu plictisitorul Ziuganov”, spune una dintre surse. Acum, ratingul de încredere al lui Ziuganov calculat de Centrul Levada este de 3%, iar cel al Partidului Comunist al Federației Ruse pentru VCIOM este de 10,2%.

Candidatul LDPR, așa cum a fost conceput de Kremlin, ar trebui să fie liderul partidului, Leonid Slutski. Potrivit unei surse apropiate de Administrația Prezidențială, Slutsky însuși dorește să participe la alegeri. 

Totul este mai complicat cu candidatul Noului Popor (NP). Kremlinul ar dori ca partidul să îl nominalizeze pe președintele său, omul de afaceri Alexei Nechaev. Acesta este puțin cunoscut și nu foarte carismatic, pentru a exista riscul de a-l umbri pe Putin, a explicat una dintre sursele apropiate de Administrația prezidențială.

Potrivit surselor Meduza, Nechaev îl propune în locul său pe vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, care în prezent candidează pentru funcția de primar al Moscovei. Cu toate acestea, AP nu este mulțumit de această candidatură. Kremlinul insistă în continuare asupra participării lui Nechaev.

„Problema este că Davankov are 39 de ani, iubește PR-ul și poate vorbi detașat în public. Este clar că el nu va primi un procent mare, dar un candidat tânăr și activ poate face ca alegătorul să se gândească la vârsta președintelui. Va fi un contrast nefavorabil. Nu este vorba despre rezultatul [lui Putin] în alegerile în sine, ci despre perspectiva aniLOR, când vor apărea gândurile că Putin, desigur, a făcut o treabă excelentă, dar că ar fi timpul să vină cineva mai tânăr. Participarea candidaților tineri poate fi un catalizator pentru astfel de gânduri”.

Potrivit unui sondaj Russian Field realizat în luna mai a acestui an, vârsta este al treilea cel mai popular răspuns la întrebarea ce le „displace” rușilor la președintele în exercițiu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.