VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Kremlin: „Programul încărcat de lucru” nu-i permite liderului de la Kremlin, Vladimir Putin să participe la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa sâmbătă, 3 septembrie, la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, din cauza programului încărcat, a transmis Kremlinul, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin i-a adus omagiu joi dimineață fostului lider sovietic, vizitând și depunând o coroană de flori la Spitalul Clinic Central din Moscova, unde Gorbaciov a murit marți.

„Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă asta pe 3 septembriei”, a spus Peskov, citat de Reuters.

El a adăugat că înmormântarea lui Gorbaciov va avea „elementele” unei înmormântări de stat, inclusiv o gardă de onoare, și că statul rus ajută la organizare. Vladimir Putin transmitea marți că fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei” și a găsit „propriile soluții la probleme urgente”. 

„A condus țara noastră într-o perioadă de schimbări complexe, dramatice, de politică externă la scară largă, de provocări economice și sociale”, a continuat Putin, care a transmis condoleanțe familiei lui Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani.

Gorbaciov, a primit laude de la personalități din întreaga lume și Premiul Nobel pentru Pace în 1990, pentru rolul său în încheierea confruntării Est-Vest din secolul trecut. 

Citește și: Reacții după moartea ultimului lider comunist al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov: „Om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi”

În Rusia, în schimb, este un personaj controversat. El a fost cel care a dat șansa libertății de exprimare, dar tot el a fost în mare măsură responsabil pentru destrămarea imperiului sovietic și pentru anii de șoc economic care au urmat. Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov, considerând că scăderea nivelului lor de trai a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație. 

De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu s-a abținut să arunce o „săgeată” în mesajul prin care l-a omagiat pe Gorbaciov.

„A vrut sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că acest lucru va duce la o perioadă de dragoste eternă între o nouă Uniune Sovietică și Occident”, a spus Peskov.

„Acest romantism nu era justificat. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a mers bine și s-a arătat setea de sânge a adversarilor noștri. E bine că ne-am dat seama la timp și am înțeles”, a adăugat Peskov.

Fiica lui Gorbaciov, Irina Virganskaia, a declarat că funeraliile tatălui său vor avea loc pe 3 septembrie în Casa Unirii, acolo unde au fost înmormântați toți liderii sovietici, cu excepția lui Nikita Hrușciov. Locul se află nu departe de Kremlin.

Citiți și: Funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, vor avea loc sâmbătă

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.