VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Kosovo, fostă provincie a Serbiei, a devenit membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO

Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, a fost acceptat ca membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO, un organism instituțional separat de Alianţa Nord-Atlantică, în care era observator din anul 2014. „NATO este destinul Kosovo, iar această măsură va garanta că este ascultată vocea poporului cel mai pro-NATO de pe planetă”, a transmis preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani pe Platforma X.

Adunarea Parlamentară a NATO este instituțional separată de NATO, dar serveşte ca legătură importantă între Alianță şi parlamentele statelor membre, precum şi între NATO şi alte țări şi instituții. După ce Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, autoritățile din Kosovo, provincie care s-a separat unilateral de Serbia în 2008, au cerut aderarea rapidă la NATO. Preşedintele Parlamentului sârb, Ana Brnabic, le-a cerut duminică membrilor Adunării Parlamentare a NATO să nu acorde Kosovo statutul de membru asociat, argumentând că oferirea acestui statut ar reprezenta pentru autoritățile kosovare un premiu pentru încercările acestora de a obstrucţiona dialogul mediat de UE în vederea normalizării relaţiilor între Belgrad şi Pristina. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi consideră prin urmare că acesta nu poate fi admis ca membru în forurile internaționale. Amintim, Kosovo nu este recunoscut nici de Republica Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.