VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Klaus Iohannis: România va continua să acorde asistență concretă Republicii Moldova

România va continua să acorde și să mobilizeze asistență concretă în beneficiul R. Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul întrevederii la București cu președinta Maia Sandu.

”Reiterez sprijinul deplin al României în demersurile Republicii Moldova de îndeplinire a obiectivelor necesare reformei pentru integrare europeană stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis după întrevederea cu Maia Sandu.

Potrivit serviciului de presă al Administrației Prezidențiale, consultările politice ale președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu au vizat consolidarea cooperării bilaterale excelente și substanțiale la nivel politic, economic și sectorial și avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energiei, transporturilor, sănătății, educației sau societății informaționale.

Discuțiile s-au concentrat, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depășirea crizei energetice din Republica Moldova. Președintele Maia Sandu a adresat mulțumiri pentru măsurile prompte adoptate de către România pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură și lemne de foc pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, Președintele Republicii Moldova a prezentat demersurile autorităților de la Chișinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgență, în vederea acoperirii consumului pentru lunile de iarnă, din surse alternative celei rusești și a solicitat continuarea sprijinului României”, se arată în comunicat.

Totodată, a fost evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România și Republica Moldova. Președintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităților de la Chișinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.

Președintele României a salutat creșterea cu 41% a schimburilor bilaterale de mărfuri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Klaus Iohannis a mai evidențiat demersurile țării noastre în domeniul asistenței pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât și în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franța și Germania”, mai menționează sursa citată.

Totodată, președintele României a reiterat totodată și sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, inclusiv prin furnizarea de expertiză. În context, Președintele Klaus Iohannis a prezentat demersurile realizate la nivel european pentru susținerea economiei Republicii Moldova, printre acestea aflându-se măsurile pe linia liberalizării comerțului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri.

Reamintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat marți, 1 noiembrie, o vizită de lucru la București.

Citește și: Maia Sandu, întrevedere cu Klaus Iohannis: România este pentru noi un avocat important în parcursul european

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.