Uniunea Europeană trebuie să îi integreze în interiorul familiei europene pe cei care vor să fie alături de noi, a declarat președintele României Klaus Iohannis de la tribuna Parlamentului European. Liderul de la Cotroceni a nominalizat în acest sens Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest și a criticat tergiversarea procesului de extindere a Uniunii Europene.
Președintele Klaus Iohannis într-un discurs în fața europarlamentarilor, reuniți la Strasbourg a afirmat că „extinderea familiei europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea”
“Cum poate Uniunea să își proiecteze și mai mult atractivitatea în exterior?” Aceasta este o altă întrebare-cheie care trebuie abordată atunci când privim spre viitorul nostru. Cum putem rămâne atractivi ca Uniune? Răspunsul este clar. Extinderea familiei europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea. Deciziile istorice luate la Consiliul European din decembrie anul trecut cu privire la Republica Moldova și Ucraina, precum și cu privire la Bosnia și Herțegovina și Georgia, reprezintă o victorie pentru întreaga Uniune Europeană. Acest Parlament a sprijinit puternic acest obiectiv și vă mulțumesc pentru asta. România – și eu personal – l-am susținut și l-am promovat intens. Și confirmă, cred, atractivitatea Uniunii într-o perioadă foarte dificilă, îi consolidează relevanța geopolitică și creează oportunități atât pentru statele membre, cât și pentru țările candidate. Extinderea reprezintă o parte esențială a răspunsului nostru strategic la evoluțiile geopolitice și o investiție cheie într-o pace durabilă, în stabilitate și în democrație în Vecinătatea noastră”, a spus președintele Iohannis.
Președintele României a vorbit și despre procesul de reformă, dar și despre „îmbunătățirea arhitecturii” Uniunii Europene.
“Unii dintre dumneavoastră m-ați întrebat despre procesul decizional. Este vorba despre arhitectura Uniunii. Cum putem să o îmbunătățim? Trebuie să o îmbunătățim, pentru că dacă primim Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest, vom fi o Uniune foarte mare, iar acest proces decizional, mai ales în timp de criză – război, pandemie, criză energetică – trebuie să funcționeze corect, transparent, dar să fie și foarte rapid. Și de aceea eu cred că trebuie să lucrăm la arhitectura Uniunii”, a completat el.
În context, liderul de la Cotroceni a îndemnat la grăbirea integrării în UE a R. Moldova, Ucrainei și Balcanii de Vest, menționând că tergiversarea „nu îmbunătățește niciodată lucrurile”.
“Eu consider că trebuie să fim mult mai buni în această privință. În primul rând, trebuie să-i integrăm pe cei care vor să fie alături de noi și pe cei pe care noi îi vrem alături – Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest și dintre care unii încearcă să devină parte din Uniune deja de 20 de ani. Pe bune? Îi vrem? Dacă da, atunci să îi primim. Dacă nu, să le spunem că nu se poate. Dar această tergiversare, știți foarte bine, nu îmbunătățește niciodată lucrurile“, a conchis șeful statului român.