VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Kent Logsdon: Democrația, prosperitatea și securitatea descriu parteneriatul SUA cu Moldova

Democrația, prosperitatea și securitatea sunt elemente-cheie pentru toate eforturile SUA în Republica Moldova. Astăzi, Republica Moldova a luat o decizie istorică de a se distanța de deceniile de corupție și a ales calea euroatlantică unde democrația și statul de drept se construiesc în beneficiul cetățenilor. Toată lumea cunoaște istoria Republicii Moldova care a devenit un stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Logsdon, în cadrul discursului său la tema „Relațiile dintre SUA și Moldova: cooperând întru edificarea unui viitor democratic, prosper și sigur”, organizat la Universitatea de Stat din Moldova.

Kent Logsdon a menționat că, din cauza războiului brutal în Ucraina, Republica Moldova a arătat compasiunea pentru refugiații care au venit în țară și toți au aflat despre un stat mic cu inima mare. „Prea mult timp se credea că Republica Moldova nu este altceva decât un fost stat sovietic. Deja este învechită această atitudine față de Republica Moldova. Astăzi, toată lumea cunoaște Republica Moldova drept un viitor stat membru al Uniunii Europene”, a spus diplomatul.

Ambasadorul a afirmat că Guvernul SUA a anunțat sancțiunile impuse împotriva oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pentru tentativele de a destabiliza situația din Republica Moldova, utilizând banii furați de la poporul moldovean. De asemenea, au fost anunțate sancțiuni din partea Marei Britaniei. Diplomatul și-a exprimat speranța că Uniunea Europeană va urma acest exemplu.

„Crearea unui stat democrat nu se bazează doar pe sancțiuni împotriva oligarhilor corupți. SUA continuă să sprijine Republica Moldova în realizarea reformelor esențiale pentru a asigura un viitor democratic. Progresul în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare nu se rezumă doar la respectarea standardelor UE. De fapt, este vorba despre ceva mai mult, despre îmbunătățirea vieții cotidiene a moldovenilor”, a adăugat Kent Logsdon, potrivit IPN.

Potrivit diplomatului, Republica Moldova merită un sistem judiciar independent solid în care toți sunt tratați egal în fața legii. „De aceea, împreună cu Uniunea Europeană, noi sprijinim eforturile reformei judiciare ale Guvernului, susținem activitatea comisiei internaționale de pre-vetting și încercăm să ajutăm persoanele oneste să ajungă în organele de vârf în domeniul judiciar. Doar având un sistem judiciar adecvat, transparent, democrația și statul de drept vor deveni un fundament pentru prosperitatea economică. Noi știm că consolidarea economiei în Republica Moldova este un element esențial pentru viitorul acestui stat”, a spus ambasadorul.

Zilele Americii se vor desfășura în acest an pe 18 mai la Chișinău, începând cu ora 16.00. Pe strada pietonală „Eugen Doga” va fi organizat un concert al unei trupe americane, diferite quest-uri în engleză, jocuri sportive, vor fi amenajate zone expoziționale și pentru copii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.