VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Jurnalist sau ofițer GRU? The Insider: Cine este, de fapt, directorul Sputnik expulzat din Moldova

Directorul Sputnik Moldova Vitalii Denisov, care pe 13 septembrie a fost expulzat din R. Moldova, s-a dovedit a fi de fapt, ofițer de carieră al Centrului Special de Servicii al unității militare 72, care, în interesul Directoratului principal de spionaj al Rusiei (GRU), se ocupă cu propagandă și dezinformarea publicului din afara Rusiei, se arată într-o investigație The Insider.

Vitali Denisov s-a născut în 1967 în regiunea ucraineană Transcarpatia și, după absolvirea școlii, a fost admis la Academia Superioară Militară-Politică din Lvov, unde erau pregătiți consultanți politici și jurnaliști militari.

„Îmi amintesc în special cursurile epuizante despre cum să prezentăm invazia noastră în Afganistan. Ne-au învățat să scriem astfel încât să nu vorbim despre pierderile noastre umane și pierderile de tehnică, ne-au spus mereu că americanii doreau să amplaseze rachetele lor în Afganistan. Atunci, acest lucru era numit acordarea de ajutor internațional poporului afgan prietenos. Desigur, ne-au învățat și bazele conspirației și colectarea de informații de natură militară”, a declarat un fost student al Academiei Militare-Politice din Lvov, Serghei Petrenko, pentru The Insider. 

Școala superioară militar-politică din Lvov, unde a studiat Denisov, a fost redenumită în Academia Forțelor Terestre din Ucraina. În luna iulie 2023, armata rusă a lovit instituția cu rachete Kalibr și a distrus una dintre clădiri.

În 1992, Denisov a refuzat să depună jurământul față de Ucraina și, împreună cu alți colegi de la Academia Militară-Politică din Lvov, s-a mutat la Moscova. Acolo, acesta a fost cazat într-un cămin de ofițeri care se afla în apropiere de sediul GRU.

Conform bazei de date fiscale, Denisov a fost înregistrat ca angajat al principalei publicații a Ministerului Apărării, ziarul „Steaua Roșie”, unde în mare parte comunica despre acțiunile Forțelor Aeropurtate ruse.  Totodată, jurnalistul militar a activat la mai multe publicații militare printre care și „Tribuna în Străinătate” care ar fi servit drept „umbrelă” pentru mulți angajați GRU care spionau în străinătate și le acorda legitimații de presă, a informat o sursă apropiată serviciilor secrete rusești pentru The Insider.

În 2005, Denisov a primit un apartament și un alt certificat de ofițer. În 2013, acesta a lucrat în Departamentul principal de investigații al regiunii Moscova. Jurnaliștii nu au putut stabili ce funcție a avut acolo, neavând studii juridice. 

Ulterior, Denisov s-a mutat la Centrul Special de Servicii al unității militare 72. Acest centru colectează și analizează informații din oficiile externe ale GRU și se ocupă de propagandă și dezinformare. De asemenea, el supraveghează mai multe organizații finanțate prin granturi guvernamentale și vizează publicul vorbitor de limbă rusă. 

În 2016 i s-a conferit gradul de colonel al Forțelor Aeropurtate (VDV), iar în 2019 a fost numit redactor-șef la Sputnik din Osetia de Sud.

Ulterior, Denisov s-a mutat la Baku și a preluat conducerea Sputnik. Acolo a avut loc un scandal: angajații locali ai biroului de corespondență au demisionat în semn de protest față de modul în care conducea Denisov. În mass-media azeră, acesta a fost numit ofițer al serviciului de informații militare ruse.

În 2022, Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a strânge informații și pentru a promova agenda pro-Kremlin. Portalul de știri Sputnik Moldova a fost blocat de SIS din februarie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, pentru „incitare la ură și război”.

Amintim că directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost declarat indezirabil și expulzat, pe 13 septembrie din Republica Moldova în legătură cu implicarea în treburile interne ale R. Moldova, punând în pericol securitatea informațională a țării noastre. Denisov a primit interdicție de intrare în țară pentru o perioadă de zece ani.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.