VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Josep Borrell: Kremlinul folosește energia ca armă politică. Trebui să ne pregătim pentru întreruperea livrării gazului rusesc

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, susține că Europa se confruntă cu o „furtună perfectă” (prețurile la energie sunt în creștere, creșterea economică este în scădere, iar iarna se apropie) și cu o mare dilemă (trebuie să găsească un echilibru între obiectivele sale pe termen scurt – să se debaraseze de petrolul și gazele rusești și, în același timp, să treacă iarna – și obiectivele sale pe termen lung de neutralitate climatică, asumate în Green Deal).

„Kremlinul folosește energia ca armă politică. Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală întrerupere a gazului, în principal prin economii, diversificare și solidaritate între noi.

În același timp, trebuie să accelerăm investițiile în surse regenerabile și să desfășurăm o campanie globală pentru eficiență energetică și economii de energie pentru a asigura accesul durabil la energie pentru toți, rămânând în același timp în limitele planetare”, a scris Înaltul Reprezentant pe blogul său personal. 

„Există o incertitudine reală cu privire la faptul că UE va avea suficient gaz și dacă acesta va fi accesibil.

„Iarna vine în fiecare an, dar cea cu care ne vom confrunta se anunță a fi neordinară. În timp ce prețul petrolului a scăzut până la nivelul la care se afla la începutul războiului din Ucraina, prețul gazelor este de peste patru ori mai mare decât la sfârșitul lunii februarie și de aproape zece ori mai mare decât în urmă cu un an”, a mai adăugat acesta. 

Potrivit acesutia, Europa se confruntă cu o dilemă și trebuie să se asigure că alegerile sale interne sunt compatibile cu angajamentele sale externe. Nu are rost să pretindem că acest lucru este ușor, ieftin sau fără compromisuri. Dar este posibil, dacă investim serios în economisirea energiei, în surse regenerabile și în solidaritate, atât acasă, cât și în întreaga lume.

„Am reușit deja să facem față unei reduceri generale a ponderii importurilor de gaze rusești de la 40% la începutul anului, la aproximativ 20% în prezent.”

Înaltul oficial european subliniază că prețurile la energie nu au început să crească la 24 februarie, însă, la fel ca în cazul multor alte probleme, agresiunea Rusiei a înrăutățit mult situația: „Săptămâna trecută a redus livrările prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitatea sa normală. Creând penurie și nervozitate pe piață, Rusia garantează exact creșterile de preț de pe urma cărora profită. Ar trebui să ne pregătim pentru toate scenariile, inclusiv pentru cel în care Rusia întrerupe complet livrările, la un moment ales de ea.”

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.