VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Josep Borrell: Invazia rusă a subliniat încă o dată faptul că țările trebuie să își determine propriul viitor

Invazia rusă a subliniat încă o dată faptul că țările și popoarele trebuie să fie libere să își determine propriul viitor. O spune înaltul reprezentant al Uniunii Europene, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

Într-un editorial, oficialul menționează că Uniunea Europeană a precizat clar că este pregătită să răspundă dorinței partenerilor ei și să integreze Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia în UE și depune eforturi susținute pentru a transforma acest obiectiv în realitate.

În editorialul său, Josep Borrell a menționat că 24 februarie 2022 va fi considerată pentru totdeauna ziua în care Rusia a început invazia brutală, neprovocată și ilegală a Ucrainei. „Acesta a fost și rămâne să fie un caz de agresiune pură și o încălcare clară a Cartei ONU. Acest război nu este „doar o problemă europeană” și nici nu este vorba despre „Vestul împotriva celorlalți”.

Este vorba despre genul de lume în care ne dorim să trăim cu toții: nimeni nu este în siguranță într-o lume în care utilizarea ilegală a forței – de către o putere nucleară și membru permanent al Consiliului de Securitate – ar fi cumva „normalizată”, scrie IPN.

Acesta este motivul pentru care dreptul internațional trebuie să fie aplicat peste tot pentru a proteja pe toată lumea de politica de putere, șantaj și atac militar”, se arată în editorial.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, la un an distanță, există riscul ca oamenii să se obișnuiască cu imaginile crimelor de război și cu atrocitățile pe care le văd, pentru că sunt atât de multe.

„Nu putem face acest lucru. Pentru că, în fiecare zi, Rusia continuă să încalce Carta ONU, creând un precedent periculos pentru întreaga lume prin politica sa imperialistă. În fiecare zi, Rusia continuă să ucidă femei, bărbați și copii ucraineni nevinovați, făcând să plouă cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile. În fiecare zi, Rusia continuă să răspândească minciuni și invenții”, spune înaltul reprezentant al UE.

Oficialul a declarat că nu este suficient să spunem că dorim ca Ucraina să fie capabilă să se apere singură – are nevoie de mijloacele necesare pentru a face acest lucru. Așadar, pentru prima dată, UE a furnizat armament unei țări atacate.

Într-adevăr, UE este acum principalul furnizor de pregătire militară pentru personalul ucrainean, astfel încât acesta să-și poată apăra țara. UE oferă, de asemenea, un ajutor macrofinanciar și umanitar semnificativ pentru a sprijini poporul ucrainean. Și a decis să răspundă pozitiv la cererea Ucrainei de aderare la UE. În cele din urmă, UE depune eforturi pentru a asigura răspunderea pentru crimele de război pe care le-a comis Rusia.

„Mai presus de toate, ne dorim pace în Ucraina, o pace cuprinzătoare și de durată, care să fie în conformitate cu Carta ONU și cu dreptul internațional. Sprijinirea Ucrainei și munca pentru pace merg mână în mână. Revizionismul agresiv al Rusiei și acțiunile sale de destabilizare mai ample reprezintă o amenințare globală, care afectează Balcanii de Vest și țările din Parteneriatul Estic. Am văzut efectele mașinăriei de propagandă a Rusiei, care încearcă să trezească moșteniri ale trecutului și vedem eforturi la scară industrială de manipulare a informațiilor și interferențe străine”, se arată în editorialul semnat de Josep Borrell.

Potrivit lui, acesta este motivul pentru care UE colaborează cu partenerii, în special cu viitoarele sale state membre, pentru a contracara această amenințare. În opinia sa, o parte esențială a acestei acțiuni este, de asemenea, sprijinirea libertății mass-media și a pluralismului politic. De asemenea, UE sporește sprijinul său pentru eforturile de soluționare a conflictului din Caucazul de Sud.

„Istoria și justiția sunt de partea Ucrainei. Dar pentru a accelera istoria și a realiza dreptatea, trebuie să amplificăm „tripla noastră strategie”. Știm că aceasta este o sarcină colectivă. De aceea, UE se bazează pe toți partenerii săi, pentru a acționa într-un spirit de responsabilitate comună și solidaritate: pentru a ne asigura că agresiunea eșuează și că dreptul internațional prevalează”, mai menționează Josep Borrell.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.