VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Joe Biden: Un mandat internațional pentru arestarea lui Putin este justificat

Decizia Tribunalului Penal Internațional de la Haga, care a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, este justificată. Declarația a fost făcută de liderul de la Casa Albă, Joe Biden, citat de digi24.ro. Președintele american susține că, deși SUA nu au semnat și nici nu au ratificat tratatul de constituire a Curții Penale Internaționale, decizia luată transmite un semnal foarte puternic.

Tribunalul Penal Internaţională a emis vineri, 17 martie, un mandat pentru arestarea lui Vladimir Putin, liderul de la Kremlin fiind învinuit de crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse. Pe lângă președintele rus, un mandat a fost emis și pe Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia.

După decizia luată de Tribunalul de la Haga, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că aceasta nu are nicio semnificație pentru Moscova, deoarece Rusia nu este parte a Statutului de la Roma pentru Curtea Penală Internațională, nu are nicio obligație în acest sens, nu cooperează cu acest organism, iar orice mandat este nul din punct de vedere juridic.

La râdndul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia „istorică” a Curţii Penale Internaţionale și a spus că investigațiile din propria țară au sugerat, de asemenea, că Moscova a avut o implicare directă în deportarea forțată a copiilor în Rusia. „În procesul penal cercetat de oamenii noștri de drept, au fost deja înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant. Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare”, a declarat liderul de la Kiev.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.