„Deocamdată nu există o perioadă clară în ce privește începutul negocierilor de aderare la UE, însă în primul rând, trebuie să ajungem la etapa din decembrie, când Consiliul European va discuta aceste recomandări privind Moldova cu șefii de state și guverne ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”. Declarația aparține ambasadorului UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Janis Mazeiks a explicat ce ar urma să întreprindă Republica Moldova, pe cele trei domenii restante pe care le-a evidențiat Comisia Europeană, după eventuala decizie, din decembrie, a Consiliului European de a începe negocierile de aderare.
Este vorba despre continuarea activității ce ține de procesul de vetting al CSM și al CSP, numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție și a procurorului general, oferirea de resurse pentru Procuratura Anticorupție, îmbunătățirea structurii acesteia, la fel și îmbunătățirea cadrului legal despre dispariția banilor.
„În primul rând, haideți să clarificăm anumite lucruri când vine vorba despre Consiliul European. Acum avem recomandările Comisiei Europene către Consiliul European pentru a începe negocierile, această înseamnă că pe 15 decembrie Consiliul va discuta aceste recomandări cu șefii de state și guverne ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene și trebuie să ajungă la un consens. Nu e vorba doar despre un proces tehnic, de a bifa o boxă în ce privește avansarea țării, dar este și contextul politic, care este aprecierea liderilor în ce privește performanța țării și sentimentele față de Moldova, dar, de asemenea, este vorba despre contextul politic și geopolitic mai larg, pentru că această decizie va afecta nu doar Republica Moldova, dar și Ucraina, și Georgia. Așadar, sunt lucruri pe care Republica Moldova trebuie să le mai facă în ceea ce privește susținerea imaginii sale pozitive de acum încolo. Și odată ce va fi luată decizia, sperăm noi în decembrie, va fi timp până în martie pentru acele trei domenii pe care le-a evidențiat Comisia Europeană. Unele lucruri încă trebuie să se miște, este vorba despre continuarea activității ce ține de procesul de vetting al CSM și al procuraturii, numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție și a procurorului general, la fel și oferirea de resurse pentru Oficiul Anticorupție, îmbunătățirea structurii acestuia, la fel și îmbunătățirea cadrului legal despre dispariția banilor. De asemenea vreau să menționez că aceste numiri nu trebuie să fie încheiate până atunci, pentru că raportul spune că e vorba despre a continua progresul semnificativ”, a explicat ambasadorul.
Totodată, Jānis Mažeiks a subliniat că numirile în justiție nu trebuie să fie încheiate, până în martie, când se așteaptă lansarea oficială a negocierilor.
„R. Moldova trebuie să vadă ce poate fi făcut între acum și martie, ținând cont de faptul că asta implică alte instituții independente, cum ar fi Comisia de vetting, adică nu poți să pui presiune pe ei, dar trebuie să vedem ce poate fi întreprins între acum și martie. Și după ce avem raportul Comisiei în ce privește modul în care țara a progresat în aceste domenii către Consiliu, atunci decizia va fi luată în ce priește cadrul de negociere. Aceasta va crea cadrul de negociere, vom ști care vor fi principiile de negociere, la fel și substanța acestora, adică cum Moldova va negocia diferite capitole cu Uniunea Europeană. La această etapă nu există o perioadă de timp clară în ce privește începutul acestor negocieri, dar, în primul rând, trebuie să ajungem la această etapă în decembrie și martie”, a conchis diplomatul.