VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Iurie Fală: Fructele moldovenești sunt considerate un produs local în Federația Rusă

Fructele moldovenești sunt considerate ca un produs local în Federația Rusă, iar restricțiile impuse sunt politice. De această opinie este Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Iurie Fală a subliniat că antreprenorii din Moldova dezvoltă alte piețe de export, însă nu uită de piețele vechi precum e Federația Rusă.

Vă zic așa cum este, noi dezvoltăm alte piețe, dar nu uităm și de piețele vechi. Asociația 10 ani la rând și-a promovat brandul „Moldova – un gust deosebit” în cadrul celei mai mari expoziții din Moscova, și numai anul trecut odată cu războiul n-am mai reușit să ajungem acolo, dar vreau să spun că fructele moldovenești sunt considerate ca un produs local în Federația Rusă și trebuie să înțelegem că, putem să ne ascundem sau să nu ne ascundem, pentru că este clar, cu ochiul liber să observă că asta este o decizie politică și nu are nicio legătură cu restricțiile fitosanitare sau probleme fitosanitare, pentru că, într-adevăr, în sector s-au efectuat foarte multe investiții, s-a învățat foarte bine a lucra Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care duce o monitorizare corectă a obiectelor de carantină fitosanitară. Și aici sigur că e politică, pentru că nu pot fructele, de exemplu, de pe malul stâng al Nistrului să fie mai bune decât cele din dreapta Nistrului. Adică e clar că este politică și acestea-s lecții pe care noi treptat le învățăm, spre exemplu, ramura fructelor în 2022 era mult mai bine pregătită să facă față la aceste embargouri, decât la primele două embargouri”, a declarat Iurie Fală.

Potrivit lui Fală, din 2013-2014 rușii au început a planta livezi, astfel concurența pe piața Rusiei a devenit foarte mare.

Piața Federației Ruse a fost una foarte bună, dar a menținut sectorul într-o situație de confort și nu a permis să canalizăm investițiile în a ne ajusta, pentru că și în Federația Rusă au survenit mari modificări, ei au plantat începând cu 2013 sau 2014, de când…Guvernul Rusiei în 2014, impunând embargoul la importul de fructe și legume din Uniunea Europeană, din toate țările, a declarat strategia de substituire a importurilor. Și ei au atins niște rezultate destul de bune, au înființat în fiecare an practic câte 10-14 mii de hectare de livezi, toate pepinierele din Italia, din Belgia, din Olanda și-au deschis acolo filiale și i-au ajutat pe producătorii din Federația Rusă să-și înființeze livezi și acum concurența este foarte mare pe piața Rusiei”, a conchis Fală.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.