VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: Ucrainenii au distrus o barjă pe care se aflau militari ruși și continuă ofensiva peste râul Oskil

Ucrainenii au distrus o barjă pe care se aflau militari ruși și armament, la est de Herson. În paralel, continuă ofensiva peste râul Oskil. Rușii încep să piardă primele teritorii și în Lugansk, în timp ce separatiștii din Donbas cer anexarea la Rusia, se arată în analiza zilnică publicată de Institutul american pentru Studii de Război (ISW).

Potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei, barja rusească a fost distrusă în zona Nova Kakhovka, în timp ce încerca să creeze un punct de trecere peste râul Nipru. Pe Frontul de Est, ucrainenii au recucerit localitatea Bilohorivka din apropierea orașului Lisiceansk. Este vorba despre un teritoriu de dimensiuni mici, însă cu o valoare simbolică deosebită, deoarece arată că rușii încep să piardă teritoriile din Lugansk.

În aceste condiții, separatiștii ruși din Donbas încep să simtă tot mai puternic presiunea contraofensivei ucrainene și vor organizarea imediată a unor “referendumuri” locale astfel încât Donețk și Luhansk să fie recunoscute ca fiind teritorii rusești și să fie anexate la Rusia. ISW cataloghează aceste cereri drept “incoerente”, în condițiile în care rușii nu dețin complet controlul asupra Donbas, iar o asemenea anexare ar fi doar parțială, în final. 

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Imaginile geolocalizate confirmă că ucrainenii au recucerit Bilohorivka, care se află de-a lungul graniței Donețk-Lugansk.
  • Forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive limitate și localizate peste râul Oskil și de-a lungul liniei Liman-Yampil.
  • Dacă ucrainenii trec de Liman, vor înaintea mai ușor în direcția Lisiceansk – Severodonețk. Surse rusești remarcă faptul că ucrainenii folosesc în Harkov tancuri rusești T-72 capturate, ceea ce sugerează din nou că panica inițială a contraofensivei i-a determinat pe ruși să-și abandoneze echipamentele, aflate în stare bună de funcționare.
  • Șeful republicii separatiste Donețk susține că luptele sunt în desfășurare în Yarova, la 20 km nord-vest de Liman, confirmând că trupele ucrainene au avansat probabil spre est din pozițiile capturate anterior în Sviatohirsk. Tot în Donbas, rușii au continuat atacurile la sol în mai multe zone aflate la sud de Bakhmut.
  • În paralel, pe Frontul de Sud, Armata Rusă a continuat să bombardeze puternic în regiunea Zaporijie și în orașul Nikolaev, unde au lovit la 300 de metri de centrala nucleară Pivdennoukrainsk. Totuși, reactoarele nu au fost afectate și au continuat să funcționeze.
  • Forțele ucrainene continuă să lovească mijloacele militare, de transport și logistice rusești în regiunea Herson.
  • Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât aproximativ 55 de avioane de luptă ruseşti de la începutul războiului, conform comandantului Forţelor Aeriene americane în Europa.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.