VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu: Nu avem un răspuns cert din partea Gazprom ce se întâmplă după 1 octombrie

Incertitudine totală în privința livrării gazelor naturale din Rusia după data de 1 octombrie. Vicepremierul Andrei Spînu spune că partea rusă încă n-a venit cu un răspuns clar, dacă oferă sau nu gaz Republicii Moldova după această dată. Cert este că dacă Rusia nu închide robinetul după 1 octombrie, prețul de achiziție a gazului va fi unul mult mai mic față de cel achitat în prezent, întrucât formula de calcul pentru perioada de iarnă este una avantajoasă pentru Republica Moldova.

Andrei Spînu spune că șeful concernului rus, Alexei Miller, a menționat în timpul discuției telefonice din august că auditul datoriilor Moldovagaz trebuie să fie finalizat până în luna septembrie. Potrivit contractului semnat cu cele două companii de audit, verificările vor fi finalizate abia anul viitor, fapt ce ar putea determina Gazprom să sisteze livrările, fiind invocat motivul nerespectării termenului, notează IPN.

„Nu avem un răspuns cert al celor de la Gazprom referitor la situația de după 1 octombrie. Noi am reiterat poziția noastră, că dorim ca acest contract să rămână în vigoare și să fie livrat gaz în baza formulei din contract. De la 1 octombrie formula se schimbă și este mult mai avantajoasă pentru țara noastră. Cu Miller am discutat despre auditul datoriilor, i-am dat termenul luna martie când va fi finalizat auditul, abia atunci putem discuta despre faptul ce facem cu datoria istorică. El mi-a zis despre sfârșitul lui septembrie și i-am zis că este un termen nerealist pentru că cele două companii selectate abia în septembrie au primit primul set de acte de la Moldovagaz”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Andrei Spînu spune că în eventualitatea în care Gazprom va închide gazul, sistemul centralizat de încălzire din Chișinău va fi trecut pe păcură, iar din banii împrumutați de la BERD va fi procurat gaz de pe piața internațională.

„Avem un credit de la BERD de 300 de milioane, a existat deja un proces de precalificare în timpul căruia au fost selectate 7 companii de la care BERD acceptă să se cumpere gaz. Printre cele 7 companii nu este Gazprom. Banii de la BERD nu pot fi utilizați pentru compensații. Noi le-am comunicat celor din România că vrem să semnăm un contract pe termen lung, cu prevederi pe care să le revedem în fiecare an. Am venit cu propunerea ca până să semnăm un contract pe termen lung, să trecem de această iarnă. Mingea este pe terenul României, când va fi un răspuns, noi vom da curs”, a mai spus Andrei Spînu.

Ieri, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că a fost achitată către Gazprom plata pentru luna august, fiind vorba de 9,67 milioane de dolari, însă fără avansul pentru luna septembrie. Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova se angajează să achite la data de 20 a fiecărei luni atât plata pentru consumul lunii precedente, cât și 50% din plata în avans pentru luna curentă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.