VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: Progresele Ucrainei în jurul orașului Herson și în nord-estul țării au fost întâmpinate de intensificarea atacurilor rusești cu rachete

SUA consideră că sugestiile Rusiei potrivit cărora Ucraina pregătește „o bombă murdară” reprezintă „minciuni periculoase”. Situația pe front a rămas stabilă în ultimele 24 de ore, cu progrese limitate ale ucrainenilor în sud și est, se menționează în analiza publicată de Institutul american pentru Studii de Război.

Potrivit Reuters, sub presiunea tot mai mare pe Frontul de Sud, Rusia a lansat duminică rachete asupra orașului Nikolaev, controlat de ucraineni, distrugând două blocuri de locuințe, fără a rezulta victime. Nikolaev se află la aproximativ 35 km nord-vest de regiunea anexată Herson, unde Rusia a ordonat evacuarea civililor și a forțelor armate.

Progresele Ucrainei din ultimele săptămâni în jurul orașului Herson și în nord-estul țării au fost întâmpinate de intensificarea atacurilor rusești cu rachete și cu drone asupra infrastructurii civile, care au distrus aproximativ 40% din sistemul energetic ucrainean înainte de iarnă. Herson reprezintă, practic, poarta de acces către Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Ucrainenii susțin că rușii dezinstalează sistemele de telecomunicații din Herson astfel încât Armata Ucraineană să nu fie anunțată în cazul unei retrageri complete.

În paralel, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pe care unii naționaliști ruși l-au acuzat pentru regresele de pe front din ultimele săptămâni, a discutat cu omologii săi din Marea Britanie, Franța, Turcia și SUA despre „deteriorarea rapidă a situației” și despre „escaladarea necontrolată”. Acesta pretinde că Ucraina ar putea folosi „o bombă murdară” (armă radiologică).

De altfel, el a vorbit cu secretarul american al Apărării pentru a doua oară în trei zile. Lloyd Austin i-a spus lui Șoigu că „respinge orice pretext pentru escaladarea rusă”. ISW scrie că prin aceste apeluri, Ministrul rus al Apărării a încercat probabil să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental pentru Ucraina și, eventual, să slăbească unitatea NATO. Apelurile lui Șoigu vin într-un moment în care Rusia se confruntă cu eșecuri militare continue și cu pierderea probabilă a părții vestice a orașului Herson până la sfârșitul anului.

Frontul de Sud:

  • Nu au existat evenimente majore pe front. Armata Ucraineană a continuat avansul în sud și a preluat cel puțin două sate, aparent abandonate.
  • Surse rusești susțin că forțele rusești au respins atacurile terestre ucrainene în nord-vestul regiunii Herson.
  • Rușii au lovit orașul Zaporijie și Nikolaev cu drone iraniene Shahed 136 și cu rachete S-300.

Frontul de Est:

  • Surse ucrainene și rusești au raportat lupte în apropiere de Siversk, Soledar, Bakhmut, Avdiivka și Marinka.
  • Statul Major General ucrainean a raportat bombardamente asupra pozițiilor sale din vecinătatea satului Karmazynivka.
  • Forțele ucrainene au eliberat Zolotarivka din regiunea Luhansk. Ulterior, rușii au încercat să recupereze pozițiile pierdute în Zolotarivka și au încercat, de asemenea, să avanseze în direcția așezării Bilohorivka. Nu au reușit și s-au retras.
  • Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, au fost doborâte 273 de drone iraniene din septembrie până în prezent.
  • Un avion militar SU-30 s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din regiunea Irkuțk. Este al doilea incident de acest fel din ultima săptămână. Cei doi piloți au murit.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.