VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: Liman este în încercuire operațională. Ucrainenii controlează râul Oskil și se pregătesc să intre în regiunea Lugansk

Pe Frontul de Est, Liman este în încercuire operațională, iar ucrainenii sunt din nou în situația de a separa un corp de armată rusesc de liniile de aprovizionare. Ucrainenii controlează aproape în totalitate râul Oskil și se pregătesc să intre în regiunea Lugansk, menționează Institul american pentru Studii de Război (ISW).

Rusia va anunța astăzi rezultatele referendumurilor falsificate din regiunile ocupate și sunt toate semnele că în următoarele două zile va fi proclamată alipirea lor la Rusia. Acest lucru nu are o mare relevanță nici pentru Ucraina, nici pentru comunitatea internațională, demersurile nefiind recunoscute nici de aliații Rusiei – Serbia și Kazahstan au spus explicit acest lucru, în timp ce China s-a pronunțat în Consiliul de Securitate al ONU care discuta problema referendumurilor destul de explicit: „Suntem consecvenți în poziția și propunerea noastră cu privire la modul de a privi și gestiona problema Ucrainei – suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate”, a spus ambasadorul Chinei la ONU.

Între timp, Armata Ucraineană a reușit încercuirea operațională a forțelor ruse din Liman, un oraș considerat cheie pentru avansarea ulterioară spre Luhansk. Asta înseamnă că deși încercuirea nu este completă, ultima rută de ieșire din Liman este în raza artileriei ucrainene, iar rușii nu mai au de fapt rute de ieșire sau de aprovizionare din oraș. Mai la nord, pe Frontul de Est, Armata Ucraineană și-a securizat împrejurimile orașului Kupiansk și pare a controla toate (sau cele mai multe) treceri peste râul Oskil, linia de apărare stabilită de ruși după retragerea din Harkov. Analiștii militari ucraineni spun că probabil urmează o nouă retragere a Armatei Ruse, pe un aliniament aflat dincolo de granița regiunii Luhansk, între Svatove și Kremina.

Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a continuat să bombardeze barjele rusești care aduc peste Nipru muniții, provizii și trupe, într-un război de uzură menit să epuizeze resursele Armatei Ruse aflate la nord de râu. Aviația Rusă încearcă să riposteze față de aceste lovituri (probabil pentru a prezerva rezervele trupelor la sol prinse dincolo de Nipru) dar Ucraina pare a-și fi îmbunătățit apărarea antiaeriană pe acest front și reușește zilnic să doboare avioane și drone rusești în regiunea Herson. În ultima săptămână Rusia a priedut aici șase avioane și elicoptere, dintre care ieri un Sukhoi Su-25.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.