VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: Armata Rusă pare a fi reușit să stabilizeze Frontul de Est, unde a adus zeci de mii de recruți

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) susține că armata Rusă pare a fi reușit să stabilizeze Frontul de Est, unde a adus zeci de mii de recruți. Zelensky spune că, în ciuda pregătirii precare a acestora, mobilizarea masivă creează presiuni asupra forțelor ucrainene. Posibil exercițiu nuclear rus, săptămâna viitoare, în Oceanul Arctic.

Potrivit wartransleted.com, Rusia a transmis o interdicție de zbor (NOTAM) pentru o zonă largă de la sud de Novaia Zemlia, unde se află fostul poligon nuclear sovietic, în Marea Kara (Oceanul Arctic, dincolo de Cercul Polar de Nord), pentru perioada 17-22 octombrie. Șeful NATO a avertizat aseară că Rusia va face un în curând un exercițiu nuclear, fără a preciza exact în ce ar consta acesta. Este posibil ca bombardierele strategice rusești reperate ieri de sateliți în apropierea graniței cu Norvegia să aibă legătură cu acest exercițiu, chiar dacă distanța între cele două locații este de câteva mii de kilometri.

În analiza sa zilnică, ISW arată că moralul, disciplina și capacitățile de luptă tot mai degradate în rândul trupelor ruse din zonele de luptă din Ucraina ar putea duce la suspendări temporare în operațiunile ofensive în anumite zone, limitate, ale frontului. Statul Major ucrainean a raportat că, în special în regiunea Donețk, unde Wagner și milițiile separatiste au continuat ofensiva spre Bakhmut, unele unități rusești primesc ordine de a opri temporar operațiunile, din cauza moralului extrem de scăzut, a condițiilor psihologice, a ratelor ridicate de dezertare și a neexecutării ordinelor de luptă.

Totuși, președintele Zelensky a arătat în intervenția sa de azi-noapte, că „utilizarea de către generalii ruși a poporului lor pe post de carne de tun face posibilă crearea unei presiuni suplimentare asupra apărătorilor ucraineni. Este o presiune palpabilă”, a mai spus Zelensky, în timp ce consilierul său special, Aleksei Arestovici, a lăsat de înțeles că rușii au reușit să stabilizeze Frontul din Est: „Au construit două linii defensive, încercând chiar câteva contraatacuri, inutile. Dar acum nu mai este doar un avans al Armatei Ucrainene, sunt bătălii cu atacuri reciproce. La Belgorod sunt peste 25 de mii de soldați ruși, inclusiv trupe mobilizate. Aceștia pot acoperi fizic prima linie, făcând dificil avansul Armatei Ucrainene”, a explicat Arestovici.

Forțele ruse au continuat să lanseze lovituri asupra infrastructurii critice ucrainene, pe 13 octombrie. Comandamentul aerian de vest al Ucrainei a remarcat că forțele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr asupra infrastructurii din vestul Ucrainei, precum și în regiunile Kiev, Dnipropetrovsk și Nikolaev.

ISW consideră că forțele ruse vor continua probabil să folosească dronele iraniene Shahed-136 în campania de bombardare a infrastructurii critice ucrainene. Acestea sunt ieftine, dar au o eficacitate scăzută în situații de luptă activă, fiind mult mai ușor de doborât.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.