VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ÎPS Vladimir convoacă o ședință cu protopopii și stareții mănăstirilor

Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir, urmează  să aibă joi o reuniune cu protoierii și stareții mănăstirilor din țară. Convocarea ședinței este anunțată în contextul recentelor plecări ale preoților de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Moscovei, la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române.

Decizia de a organiza întrunirea ar veni și ca urmare a scrisorii transmise luni de preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dimitrie” din Chişinău, prin care cere inițierea unui proces de aderare a Mitropoliei Moldovei la Biserica Ortodoxă Română.

„Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a declarat pentru Jurnal TV preotul Pavel Borșevschi.

Amintim, în scrisoarea expediată luni, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, se menționează că, în contextul războiului „injust și perfid” pe care Rusia îl duce în Ucraina, dar și ținând cont de situația complicată în care se află Mitropolia Moldovei, majoritatea preoților ar prefera să treacă în subordinea Patriarhiei de la București.

”Prin această adresare, rugăm Înaltpreasfinția Sa să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu russkii mir, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”, se arată într-o scrisoare publicată pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală.

Săptămâna trecută, fondatorul și prorectorul Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu și 13 parohii au anunțat că au părăsit Mitropolia Moldovei și s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei. Alte anunțuri de acest fel sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.