VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Tăbârță: Marea problemă a R. Moldova este dependența electroenergetică indirectă față de Rusia

„Marea problemă a noastră este această dependență electroenergetică indirectă față de Federația Rusă, și anume de regiunea transnistreană”. De această opinie este analistul politic Ion Tăbârță.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Ion Tăbârță a subliniat că liderii politici de la Tiraspol trebuie să aleagă cum abordează relația cu Chișinăul.

„Prin sursele de alternativă, noi cumpărăm gaze naturale pentru malul drept de pe piața energetică europeană, acele gaze naturale pe care noi le cumpărăm în conformitate cu acordul pe care îl are guvernul cu Gazprom-ul merg spre regiunea transnistreană. Marea problemă a noastră este această dependență electroenergetică indirectă față de Federația Rusă, și anume de regiunea transnistreană, cei de acolo vor trebui la un moment dat să aleagă ce fac, cum abordează relația cu Chișinăul. Mergând strict după narativele Federației Ruse, asta înseamnă să repete situația de prin octombrie-noiembrie anul trecut, când la ei energia electrică era cu orele, exact la fel și cu apa caldă. Da, și la noi aici era complicat, ne aducem aminte acele pene de curent, dar la ei situația era foarte complicată. La Termocentrala de la Cucuirgan era funcțională doar o turbină, restul nu, pentru că nu aveau cantitățile necesare de gaze naturale”, a explicat expertul.

Totodată, Ion Tăbârță a mai menționat că Chișinăul și-a consolidat în ultimii ani securitatea energetică, iar acest fapt reprezintă un punct forte în relația cu Transnistria.

Da, probabil, noi avem anumite discuții în zona informală a politicului, inclusiv cu Chișinăul, poate și cu partenerii occidentali și înțeleg cât de vulnerabilă este poziția lor, cu atât mai mult că acum din punct de vedere energetic și ei au devenit dependenți de Republica Moldova. Noi cu referință la gazele naturale ne-am consolidat în ultimul un an-doi securitatea energetică a statului nostru”, a mai declarat Tăbârță.

Reamintim că din decembrie 2022, Chişinăul cedează întregul volum de gaze naturale de la “Gazprom” malului stâng al Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice de către Centrala din Cuciurgan. În schimb, Chişinăul cumpără de la Tiraspol curent la un preţ de 69 de dolari pentru un megawatt/oră. 

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat de mai multe ori că acest schimb dintre energie și gaz este favorabil pentru malul drept. Chiar dacă sunt cheltuieli suplimentare pentru gazul de pe piața europeană, se economisește pentru energia electrică, în condițiile în care curentul este cumpărat mai ieftin de la Cuciurgan.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.