VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Sturza: Transnistria este la ani-lumină de Moscova. Ei înțeleg dependența cvasitotală de deciziile Chișinăului în a supraviețui

Dacă până la războiul din Ucraina speranțele transnistrenilor la un suport eficient și rapid din partea Rusiei erau o realitate și noi trebuia să luăm asta în considerare, astăzi, Transnistria este la ani-lumină de Moscova”. O declarație în acest sens a fost făcută de ex-premierul Ion Sturza în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit prosperului om de afaceri, transnistrenii înțeleg dependența cvasitotală astăzi de deciziile Chișinăului în a supraviețui.

Transnistria este la ani-lumină de Moscova pentru că între Federația Rusă, fizic, geografic vorbind și Transnistria astăzi este Ucraina, care a devenit un câmp de război fără multe compromisuri și prima victimă în regiunea noastră a acestei situații geostrategice este Transnistria. Vreau să vă spun că, din informațiile pe care le am eu, transnistrenii înțeleg foarte bine acest lucru și, mai mult ca atât, ei înțeleg dependența cvasitotală astăzi de deciziile Chișinăului în a supraviețui”, a declarat Sturza.

Totodată, Ion Sturza consideră că dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către Republica Moldova, atunci transnistrenii vor avea cel mai mult de suferit.

Toți în Transnistria știu că se pregătește o deconectare într-o formă sau alta a zonei, nu mă refer aici doar la Republica Moldova, ați văzut că a mers Germania, alte state, care ar însemna ca Transnistria să înghețe la iarnă. Ei au o rezervă de cărbune pe vreo două luni de zile pentru centrala lor electrică, dar toate celelalte industrii, inclusiv consumatorii mici de gaze vor fi nevoiți să facă la iarnă focul la propriu cu lemnele din Parcul Biruinței din Tiraspol.

Și cei mai mari avocați astăzi, ca să nu se oprească gazul pentru Republica Moldova, sunt transnistrenii. Cred că aceeași înțelegere o au și în Găgăuzia, pentru că nu sunt atât de vehemenți unii lideri mai vocali acolo. Deci este o nouă ecuație, în care piesa centrală este Ucraina și interesele sale de război. Ceea ce-i enervează pe cei de la Moscova e faptul că Chișinăul chiar are alternative și nu este la mâna Moscovei cu resursele energetice.

Chiar gazoductul Ungheni-Chișinău poate să transporte 80 de milioane de metri cubi și să nu i se creeze cuiva iluzia că cineva va închide gazul la Iași, pentru România vreo 800 de milioane – un miliard de metri cubi la consumul lor nu este un consum atât de mare.

Mai mult ca atât, tehnic sunt posibilități de adus prin nord din Ucraina, din Europa, prin sud din Balcani, la curentul electric există un backup al ucrainenilor, deci nu e o problemă pentru malul drept. Și acesta trebuie să fie mesajul transmis cetățenilor Republicii Moldova, că s-a pregătit volens nolens malul drept, iar malul stâng, dacă rușii vor atât de tare să aducă „russkii mir” prin sistarea gazului, s-o facă”, a explicat Ion Sturza.

Citește și: Ion Sturza: Nu cred că opoziția politică este capabilă să ridice mari valuri la Chișinău

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.