VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Sturza: Șor va fi „scos din priză” în următoarele săptămâni. Eu vreau să vă spun sincer: eu îmi doresc un alt guvern / VIDEO

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu fostul premier Ion Sturza, actualmente prosper om de afaceri peste Prut, în România. Avem multe teme de abordat în cadrul acestei emisiuni, pornim de la invazia rusă în Ucraina, care, iată, ajunge la 200 de zile și cum se răsfrânge acest război asupra realităților din Republica Moldova, despre situația uneori agitată la sud sau peste Nistru – mă refer la Comrat sau la Tiraspol –, despre crizele care se suprapun: criza energetică, criza gazelor, criza pandemică. Mulțumim că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei și să vorbim despre aceste subiecte. În primul rând, vreau să vă întreb, dle Sturza, despre o ultimă declarație a liderului de la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin spune că a aprobat o nouă doctrină de politică externă bazată pe conceptul de „lume rusească”, noțiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a-și justifica această intervenție armată în Ucraina. În sprijinul vorbitorilor de limbă rusă, la mai bine de șase luni de la debutul acestui război în Ucraina, Vladimir Putin spune că țara sa ar trebui să protejeze, promoveze și să salveze tradițiile și idealurile „lumii ruse”. Ce mesaj transmite, cui îl transmite și ce ar trebui să înțeleagă mai ales statele care au fost în zona de influență a Kremlinului?

Ion Sturza: Știți, vechile analize bazate pe rațiune, pe niște algoritmi ai mai multor clasici, pe geopolitică, pe ideologie nu mai funcționează astăzi, cum nu mai funcționează cred că nicio abordare sistemică a ceea ce se întâmplă în Federația Rusă, ca să înțelegem ce se întâmplă acolo să folosim metodologia sau lucrurile pe care le cunoaștem, foarte multă improvizație, foarte multe decizii care se schimbă peste noapte și ele sunt dictate în mare măsură de realitățile războiului din Ucraina. Acum, noțiunea asta de „lumea rusă” nu este ceva nou și nu Dughin a inventat-o, și nici măcar ideologii din jurul lui Putin. Ea este o noțiune foarte vagă și poate să includă orice, pentru că ruși astăzi sunt și la Washington, nu mai vorbesc de Berlin, Viena etc.

Vocea Basarabiei: Ei, probabil, nu se gândesc să ajungă cu interesele lor peste ocean.

Ion Sturza: În istorie sunt multe cazuri când pentru un singur om s-au ridicat avioanele în aer. Ceea ce putem spune cu certitudine e că în ultimele variante cunoscute, făcute publice sunt incluse, cel puțin, sudul Ucrainei și Transnistria în această „lume rusească”. Și dacă acesta este un mesaj unde se vor opri, cred că există un mesaj foarte clar adresat și Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Cu atât mai mult că doar cu câteva zile mai devreme șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a vorbit și el despre faptul că Rusia va face totul pentru a apăra interesele populației rusofone din Republica Moldova și a spus tranșant, inclusiv regiunea transnistreană și Găgăuzia.

Ion Sturza: Până acolo mai este și mai este foarte mult, și asta o înțeleg, în primul rând, în Transnistria și în Găgăuzia. Dacă până la războiul din Ucraina speranțele transnistrenilor la un suport eficient și rapid din partea Rusiei erau o realitate și noi trebuia să luăm asta în considerare, astăzi, cum am mai spus-o eu public, Transnistria este la ani-lumină de Moscova.

Vocea Basarabiei: Adică așa de mare e distanța?

Ion Sturza: Ani-lumină, pentru că între Federația Rusă, fizic, geografic vorbind și Transnistria astăzi este Ucraina, care a devenit un câmp de război fără multe compromisuri și prima victimă în regiunea noastră a acestei situații geostrategice este Transnistria. Vreau să vă spun că, din informațiile pe care le am eu, transnistrenii înțeleg foarte bine acest lucru și, mai mult ca atât, ei înțeleg dependența cvasitotală astăzi de deciziile Chișinăului în a supraviețui. Toți în Transnistria știu că se pregătește o deconectare într-o formă sau alta a zonei, nu mă refer aici doar la Republica Moldova, ați văzut că a mers Germania, alte state, care ar însemna ca Transnistria să înghețe la iarnă. Ei au o rezervă de cărbune pe vreo două luni de zile pentru centrala lor electrică, dar toate celelalte industrii, inclusiv consumatorii mici de gaze vor fi nevoiți să facă la iarnă focul la propriu cu lemnele din Parcul Biruinței din Tiraspol. Și cei mai mari avocați astăzi, ca să nu se oprească gazul pentru Republica Moldova, sunt transnistrenii. Cred că aceeași înțelegere o au și în Găgăuzia, pentru că nu sunt atât de vehemenți unii lideri mai vocali acolo. Deci este o nouă ecuație, în care piesa centrală este Ucraina și interesele sale de război. Ceea ce-i enervează pe cei de la Moscova e faptul că Chișinăul chiar are alternative și nu este la mâna Moscovei cu resursele energetice. Chiar gazoductul Ungheni-Chișinău poate să transporte 80 de milioane de metri cubi și să nu i se creeze cuiva iluzia că cineva va închide gazul la Iași, pentru România vreo 800 de milioane – un miliard de metri cubi la consumul lor nu este un consum atât de mare. Mai mult ca atât, tehnic sunt posibilități de adus prin nord din Ucraina, din Europa, prin sud din Balcani, la curentul electric există un backup al ucrainenilor, deci nu e o problemă pentru malul drept. Și acesta trebuie să fie mesajul transmis cetățenilor Republicii Moldova, că s-a pregătit volens nolens malul drept, iar malul stâng, dacă rușii vor atât de tare să aducă „russkii mir” prin sistarea gazului, s-o facă.

Vocea Basarabiei: Dar cum se va rezolva problema datoriilor pentru Gazprom?

Ion Sturza: Gazprom-ul în discuțiile cu guvernul actual pe marginea noului contract la gaz, prin vocea lui Kozak, a condiționat prețul la gaz de preluarea datoriilor la gaz de către Guvernul Republicii Moldova și doar în acest caz se promitea o reducere de 50% față de prețul pieței. Închipuiți-vă că, dacă nu era formula care este astăzi în contractul Republicii Moldova, noi am fi plătit niște prețuri, chiar și cu 50% reducere, imposibile pentru Republica Moldova. Încercarea aceasta de a transfera datoria transnistrenilor pe guvernul central s-a făcut permanent și asta a fost una dintre indicațiile lui Putin și la toate discuțiile a fost că: „Noi avem investite acolo aproape 10 miliarde de dolari (fiindcă ei contabilizează și ajutoarele care au venit pentru sfera socială, pensionari ș.a.m.d.), noi am fi făcut un Dubai cu Transnistria”. Nu cred că cineva teafăr la cap, poate un disperat ca Dodon a subsemnat mai multe obligații față de Federația Rusă. O parte din ele le cunoaștem, pentru că el i le dicta lui Plahotniuc, ce trebuie să facă Plahotniuc ca să redevină prieten cu Federația Rusă și acolo erau incluse federalizarea și multe alte lucruri. Dvs. puteți să le găsiți pe internet.

Vocea Basarabiei: Da, le cunoaștem… Dar credeți că acest război din Ucraina poate să împingă o soluție durabilă pentru rezolvarea problemei transnistrene?

Ion Sturza: Sigur că nu! Până la urmă, Rusia și-a reiterat aceeași poziție pe care a avut-o: federalizarea. Și – atenție! – federalizare asimetrică, adică Transnistria să fie egală cu toată cealaltă parte a țării, cu drept de veto în politica internă și externă, cu aceleași funcții din oficiu pentru transnistreni etc. Așa formulă nu este în interesul Republicii Moldova și nu va fi acceptată, cel puțin, de guvernul actual. Ce vor face, eventual, după o schimbare de regim? Eu am spus că o schimbare de regim ar fi o tragedie de facto pentru Republica Moldova; ea de facto va rămâne fără gaz, fără suport tehnic, fără suport financiar.

Vocea Basarabiei: Avertismentele unor politicieni că toamna lui 2022 va fi o toamnă fierbinte, o spun și politicienii din opoziție, dar și unii observatori ai scenei politice, unii analiști sugerează că ar fi interese atât în interior, cât și în exterior ca această toamnă să fie una fierbinte. De ce ar trebui să se ridice această febră?

Ion Sturza: Eu cred că e bine să fie o toamnă caldă, căci o să consumăm mai puțin gaz și energie electrică. Nu va fi nicio toamnă fierbinte! Unicul pol de incertitudine și de probleme în reprezintă fugarii. După câte înțeleg eu, Șor va fi „scos din priză” în următoarele săptămâni.

Vocea Basarabiei: Adică, cum va fi scos?

Ion Sturza: Va fi condamnat și condamnarea va merge direct în Israel, ca el s-o ispășească, între timp merge un proces de extrădare care are șanse de succes.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă Israelul zice că nu-și extrădează cetățenii?

Ion Sturza: El își extrădează unii cetățeni, mai ales pe cei care nu-i vrea, dar Șor cred că este în topul listei care nu-i face onoare Israelului să aibă așa cetățeni. Între timp a fost luată acea decizie a unui arbitraj european asupra aeroportului și cred că acesta va reveni în proprietatea statului. Mai sunt unii oameni care ar fi vrut să tensioneze lucrurile la Chișinău, dar nu cred că opoziția politică propriu-zisă astăzi este capabilă să ridice mari valuri la Chișinău. Eu nu mă aștept la o schimbare din interior, de fapt, speranța schimbării mai degrabă vine din exterior. Iarăși, aceeași Federație Rusă face niște calcule greșite. În principiu, în varianta inițială a războiului din Ucraina, care era gândită pentru 4-5 zile și ați văzut renumita hartă pe care a arătat-o și Lukașenko volens nolens la televizor cum ei ies la Transnistria și mesajul care a venit în prima zi a fost că: „Voi aveți la Chișinău două opțiuni: noi n-o să vă atacăm direct, dar sunt două opțiuni – ori acceptați agenda pe care o cunoașteți, ori vă facem schimbare de regim la Chișinău”. Ei, probabil fiind ocupați cu Ucraina, au rămas în aceeași paradigmă, că să încerce să schimbe regimul de la Chișinău. Dar trebuie să fim conștienți. Ei și? Va fi mai fericită, va veni gazul? Nu va veni!

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar astăzi cine sunt protestatarii, cine sunt acei oameni care vin în piață să protesteze?

Ion Sturza: Sigur! Cei care primesc 400-500 de lei, ei sunt cunoscuți. Apropo, aici nu-i o mare enigmă. Adevărul e că cei care au organizat tot acest transfer de fonduri ș.a.m.d. au fost bine informați și au plecat din țară, dar au rămas cei din linia a doua, care umblă cu plicuri, cu chestii. Nu vine niciun om de dragul lui Șor la Chișinău, credeți-mă, nu vine! Nu vine nici de dragul lui Sturza sau al Maiei Sandu. Vin pentru plicușorul cela. Și atunci, dacă sursele acestea vor fi oprite, nici oamenii aceștia sărmani nu vor mai veni. De ce le-ar trebui asta? Până la urmă, cât putem să ne umilim ca națiune? Dacă cineva își imaginează că lui Șor sau altcuiva îi e undeva de noi, greșește. Ei ne văd pe noi umiliți, ne văd doar buni de a le duce gențile. Trebuie să ne căutăm de treburile noastre. Ne-au furat un miliard și noi încă trebuie să strigăm pe stradă „Libertate lui Tauber”? OK, ea a vrut s-o facă pe Jana d’Arc, a făcut-o și stă acolo unde stă. Pentru mine e absolut clar, dar, pe de altă parte, noi nu trebuie să desconsiderăm oamenii care sunt nemulțumiți de guvernare, care văd multiplele probleme ce apar, care își fac griji de venirea iernii, de lipsa gazului, de alte lucruri.

Vocea Basarabiei: Și cetățenii, într-adevăr, se vor trezi cu facturi unde suma va fi foarte mare raportată la pensii, la salarii.

Ion Sturza: Sigur! S-au trezit ieri în Polonia, de 12 ori a crescut prețul la gaz, deci se vor trezi. Ceea ce le recomand eu cu insistență ca cetățean autorităților de la Chișinău e să aibă un dialog mult mai transparent și mai direct cu cetățenii, nu să le spună că totul va fi bine, o să trecem și peste asta, o să vă dăm compensații, o să vă facem ș.a.m.d., trebuie să le spunem că iarna va fi grea și că trebuie să ne pregătim locuințele de o temperatură mai joasă, trebuie să ne pregătim resurse alternative de încălzire, mai ales la țară. Da, avem vulnerabil Bălțul, în special, încălzirea căruia se produce cu gaz și nu poate fi trecut la păcură sau micile orașe, unde oamenii au trecut la cazangerii proprii ș.a.m.d., dar pentru ele va fi gaz, însă asta nu înseamnă că noi trebuie să stăm cu „fortocika” deschisă la iarnă, trebuie s-o mai închidem.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că unii din cei certați cu legea, fugari ar putea să fie trași la răspundere. Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate și s-a arătat nemulțumită de felul cum se investighează sau cum se duc investigațiile ca să existe o finalitate a dosarelor de rezonanță. Credeți că mai există încă oameni ai exponenților aceștia fugari în sistemul judiciar, care fac jocurile fugarilor?

Ion Sturza: Ei nu fac jocurile fugarilor, ei îi „penesc” pe fugari. Între timp s-au recreat tot felul de găști, care au agendele lor și, nu în ultimul rând, agenda de a face bani, au reapărut tot felul de show-uri televizate și scurgeri de informații ca să arate cine și ce poate să facă. Și cred că o deranjează foarte mult pe Maia Sandu ceea ce îi deranjează foarte mult și pe cetățeni, inclusiv pe unii inculpați: că se face justiție televizată, că dosarele sunt cusute cu ață, că sunt puși în arest, inclusiv la domiciliu, oameni care aparent nu prezintă pericol pentru societate ș.a.m.d. Asta este o problemă mare, pentru că trebuie s-o spunem sincer că se creează iluzia la guvernare că „controlează” justiția.

Vocea Basarabiei: Deși guvernarea zice că nu se implică în actul de justiție.

Ion Sturza: Nu se implică în dosare, dar ei consideră că au plasat în așa fel cadrele, că ei promit să facă treabă. Nici pe departe nu în toate sectoarele se întâmplă acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dosarele trebuie să fie bine documentate, să existe probe suficiente ca să se ajungă la un deznodământ.

Ion Sturza: Desigur! Și dosarele se fac în așa fel ca să fie rejectate în justiție, să fie respinse, dosarele se fac cu multe scurgeri de informație și legislația a fost făcută așa ca escrocii aceștia să fie protejați cu termene de prescripție și alte lucruri. Deci, băieții aceștia joacă, ei în timpurile vechi, pe timpul lui Voronin știau că dacă se supără Voronin sau se supără Plahotniuc, ei în trei zile vor fi băgați la dubă sau vor fi pedepsiți. Acum, aceștia fiind corecți politic, nu joacă atât de dur și atunci ei își fac jocul.

Vocea Basarabiei: Și remanierile care trebuie sau nu trebuie făcute? Știu că ați mai fost întrebat. Totuși, la ordinea zilei ar trebui să se regăsească și această chestiune?

Ion Sturza: Evident, orice guvern vine ca să plece și cu cât mai repede pleacă, cu atât e mai bine pentru țară.

Vocea Basarabiei: Ne amintim și când a plecat guvernul Sturza…

Ion Sturza: Adevărul e că și eu n-am plâns mult după acest fapt. A fost o conjunctură politică, s-a dorit această schimbare și s-a întâmplat. Nu este o excepție nici situația actuală. Eu sunt adeptul remanierilor fundamentale, pentru că știu cum s-a format guvernul actual, cu foarte multe compromisuri, cu mulți oameni întâmplători…

Vocea Basarabiei: Câți ar fi întâmplători în actuala echipă guvernamentală?

Ion Sturza: De-ajuns de mulți ca să se facă o remaniere fundamentală și cred că noi vom fi martori într-un timp relativ scurt ai acestei remanieri.

Vocea Basarabiei: Dar cine credeți că va fi demis și înlocuit?

Ion Sturza: Cum să vă spun, ca să nu divulg ceea ce gândesc? Pentru că câteodată spui ceva la care te gândești și chiar se întâmplă. Deci, eu cred că pe agenda politică există o remaniere serioasă a guvernului.

Vocea Basarabiei: Spuneți-ne două-trei portofolii care își vor pierde șefii.

Ion Sturza: Eu aș spune chiar că nu doar portofolii.

Vocea Basarabiei: Spuneți-ne ministerele.

Ion Sturza: Eu încă o dată vă spun: cred că nu doar portofoliile.

Vocea Basarabiei: Dar nu vreți să spuneți cine trebuie astăzi…

Ion Sturza: Nu! Pot să vă spun doar cine mă supără foarte mult.

Vocea Basarabiei: Ian spuneți cine vă supără.

Ion Sturza: Uite, ieri am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu agenți economici și mi-au spus de o întâlnire cu ministrul economiei, care i-a tratat cu mare aroganță și cu o atitudine, așa, de om mare și le-a spus ceva de genul: „Dar ce? Astea nu-s problemele mele, descurcați-vă, duceți-vă”. Dar a spus-o nu într-o formă…

Vocea Basarabiei: …diplomatică, cum zicem noi.

Ion Sturza: Da, a spus-o așa, de la înălțimea lui fizică, că e foarte înalt, a spus cu multă aroganță, care le-a lăsat un gust foarte amar oamenilor care au comunicat cu el. Păi, cred că el este prima candidatură, dar încă o dată vă spun: nu rezolvă una-două, rezolvă o remaniere mai serioasă, nu de aceea că ei au fost sau sunt răi, buni ș.a.m.d., pentru că nimeni nu s-a așteptat să se preia guvernarea la o așa anvergură, la început nimeni nu s-a preocupat de o structură adecvată a guvernului și acum, după ce a trecut ceva timp, e clar cine face și cine nu face treabă.

Vocea Basarabiei: Și dvs. credeți că în viitorul apropiat ar putea să se purceadă la aceste remanieri guvernamentale și să fie înlocuiți o bună parte din miniștri?

Ion Sturza: Eu vreau să vă spun sincer: eu nu cred sau cred, eu îmi doresc acest lucru.

Vocea Basarabiei: Ivan Ceban și-a făcut partid, un partid proeuropean. Ce șanse are acest partid al primarului municipiului Chișinău să se bucure de încredere din partea cetățenilor? Și dacă se face cumva de a lua o parte din bazinul electoral al partidelor prooccidentale?

Ion Sturza: Bine i-ați spus, Ivan Ceban, pentru că el…

Vocea Basarabiei: Ion Ceban…

Ion Sturza: La un moment dat s-a deghizat, cât era cu Voronin și cu Dodon era Ivan, acum de când a venit la primărie s-a deghizat sub Ion. Eu îi știu foarte bine slăbiciunile și atuurile dlui Ivan Ceban. În mod normal, într-un proces politic normal nu cred că el ar putea să aibă succes, dar oricine astăzi poate să încalece un fenomen, un fenomen de protest, de nesupunere ș.a.m.d. Numai că, ca să încaleci și să devii fenomenul propriu-zis, trebuie să și mai vrei, să nu fii lenos, să nu fii dezechilibrat psihic, să nu scrii la miez de noapte replici pe Facebook, să nu fii fricos, să nu ai schelete în dulap și multe altele. În rest, îi doresc tot succesul lui Ivan Ceban.

Vocea Basarabiei: Se plămădesc mai multe proiecte politice. Sunt cu șansă?

Ion Sturza: Șansele oricând sunt, dar chiar astăzi discutam cu cineva care îmi spunea înflăcărat că, „uite, trebuie să facem o alternativă și PAS-ului, că ei se duc la vale”. Se duc normal, natural, pentru că sunt multiple proiecte, nu va repeta niciodată acest partid rezultatul fenomenal pe care l-a avut, numai că de la intenție și până a ajunge în fruntea politică e un mare drum.

Vocea Basarabiei: Guvernarea are frica pierderii din bazinul electoral, dacă nu face reforme mai dure, dacă nu spune tranșant: „Uitați-vă care sunt problemele și cât timp trebuie să ne confruntăm cu aceste probleme ca să le depășim și provocările acestea sunt pe o durată X, Y de timp”?

Ion Sturza: Știți, în afaceri, pentru cei care au investiții, inclusiv în Rusia este o recomandare: să te uiți o dată pe an la ceea ce se întâmplă în portofoliul tău, pentru că fluctuează și poți să înnebunești. Așa e și cu sondajele. Evident că ei se trezesc dimineața și se uită pe sondaje, care-s mai mult sau mai puțin manipulatoare, evident că PAS-ul astăzi cred că este profund preocupat de căderea în sondaje. Eu din modesta mea experiență le-am recomandat: „Măi băieți, asta vi-i soarta, în politică nu totul depinde de ceea ce faceți voi bine sau rău, depinde și de conjunctura exterioară. Acum puneți-vă autopilotul și faceți ceea ce e bine pentru țară și în viitor cineva va recunoaște lucrul acesta, asta e mai important”. Ceea ce (dvs. ați fost martoră) am făcut-o noi în ’98-’99, noi nu ne-am uitat la ratingul nostru politic, poate unora și astăzi le pare rău, am făcut ceea ce e important pentru țară și care a servit țara acești ani, acele reforme.

Vocea Basarabiei: Știți care e problema? Începuturile de azi dau roade peste câțiva ani.

Ion Sturza: Și?…

Vocea Basarabiei: Și din acest considerent politicienii care guvernează se gândesc că ar trebui să-și mențină segmentul lor electoral.

Ion Sturza: L-a născut pe cineva mama politician?

Vocea Basarabiei: Nu, pe nimeni nu l-a născut mama politician.

Ion Sturza: Sunt atâtea oportunități în viață, nu numai politician poți să fii.

Vocea Basarabiei: Cum se va descurca Republica Moldova în această iarnă, cetățeanul și autoritățile?

Ion Sturza: Cred că se va descurca decent. Marea majoritate a cetățenilor au trăit perioade lungi fără gaz, nu că nu au avut gaz, nu au avut acces la gaz sau alte lucruri. Guvernarea, din ceea ce cunosc eu și din ceea ce văd, se descurcă destul de binișor, noi nici pe departe nu avem parametrii stresanți pe care îi au alte state mult mai dezvoltate. Trebuie să avem răbdare, trebuie să mizăm, în primul rând, pe forțele noastre și pe resursele noastre personale și mai puțin să ne gândim ce o să ne dea Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și vă mai așteptăm aici, la Vocea Basarabiei, vocea care ne unește!

Ion Sturza: Cu plăcere! Mulțumesc!

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.