Acordul moldo-rus semnat încă în vara anului 1992 privind încetarea războiului de la Nistru, care a instituit și misiunea de pacificatori, trebuie denunțat. Declarația a fost făcută de deputatul din primul parlament al Republicii Moldova, Ion Hadârcă, în cadrul emisiunii ”Puncte de reflecție”. Politicianul a precizat că subiectul modificării statutului acestei misiuni trebuie discutat în cadrul Summitului din 1 iunie.
”Trebuie de renunțat sau schimbate componentele. Rămâne un element confuz și neprezent în spațiul mediatic și acesta este un mare semn de întrebare asupra acestor forțe, chipurile, pacificatoare. Hai să fim serioși, armata rusă pacificatoare! Noi vedem ce fel de armată pacificatoare este. Lucrul acesta trebuie discutat cu structurile europene neapărat și eu cred că asta trebuie să fie o problemă și la summitul apropiat, să găsească o modalitate a acestei structuri. În primul rând, asta ce ar însemna? Asta ar însemna o denunțare, hai să fie treptată, dar o denunțare a acordului din ‘92, din vara lui ‘92, și schimbarea acestui format”, a declarat Ion Hadârcă.
Fostul deputat susține că această problematică urmează să fie abordată mai ales în contextul războiului de agresiune în Ucraina. ”Eu cred că totul depinde, în primul rând, de progresul pe frontul ucrainean, care ar da mai multe șanse și mai multe etape de evoluție înspre victorie și înspre anihilarea forțelor acestea locale de la Tiraspol, care și acum au luat apă în gură și trebuie să ia apă în gură și cei din Comrat, să nu se prea burzuluiască așa tare, pentru că lucrurile, eu cred vor merge în direcția ceea în care vrem noi toți și vrea Europa. Așa trebuie să meargă și atunci va fi posibilă și soluționarea acestei probleme, noi nu putem să tolerăm pe teritoriul nostru suveran o armată străină, forțe străine și forțe care nu mai sunt de pacificare”, a mai adăugat Ion Hadârcă.