VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ion Hadârcă: Ne aflăm în plin proces de aderare la NATO

A pleda pentru aderare euroatlantică este foarte bine și eu cred că ne aflăm în plin proces. Declarația a fost făcută de deputatul din primul parlament al Republicii Moldova, Ion Hadârcă, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Fostul parlamentar susține că Republica Moldova deja beneficiază de o asistență consistentă din partea Alianței Nord-Atlantice și are o colaborare strânsă, ceea ce, potrivit lui deja ne aflăm în faza incipientă de aderare la blocul NATO.

„Atunci când se dorește modernizarea și când deja primim ajutoare de modernizare a armatei, când avem o strânsă colaborare și sunt programe eficiente pentru structurile noastre, și nu doar pentru armată, ci și pentru alte domenii, unde sunt domenii adiacente, de ajutor.  Deci, solicitarea de aderare la blocul NATO sau de integrare, în structurile euroatlantice este în proces. Eu nu văd un impediment ca să fie declarat sub forma aceasta și noi deja, repet încă o dată, ne aflăm în faza incipientă, dar ne aflăm în acest proces. Lucrurile mai taie, pentru că există și un limbaj diplomatic, și există un limbaj, de acesta, patriotard. Eu merg pe limbajul acesta și întotdeauna am fost adeptul unui limbaj diplomatic, care poate da mai multe rezultate și mai bune rezultate decât să strigi și să nu obții nimic”, a spus fostul deputat.

Potrivit ultimelor sondaje, a crescut considerabil numărul celor care vor ca țara noastră să facă parte din Alianța Nord-Atlantică. Conform unui studiu făcut public de Comunitatea WatchDog în luna aprilie, 34,6 la sută dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, cifra fiind cu cinci puncte procentuale mai mare față de preferințele precedente. 

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este o alianță militară interguvernamentală, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord, denumit și Tratatul de la Washington, semnat la data de 4 aprilie 1949. Scopul NATO este garantarea libertății și a securității membrilor săi prin mijloace politice și militare.

Finlanda este ultima țară care a aderat la Alianța Nord-Atlantică și a devenit la 4 aprilie 2023 cel de-al 31-lea stat membru al blocului. Finlanda a decis să devină membră NATO ca reacție la riscurile apărute în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.