VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Dodon: Majoritatea celor care achită prima de asigurare medicală după 31 martie sunt cei care nimeresc pe patul de spital

Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție jumătate de lună pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Șeful Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) face apel către toți cetățenii să-și asigure sănătatea la preț redus până la 31 martie. După data de 31 martie, valoarea integrală a primei de asigurare medicală este de 12.636 de lei.

Potrivit legii, până la data de 31 martie cetățenii care sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă achită de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care fac parte: 1014 lei plătesc proprietarii de terenuri cu destinație agricolă; 1622 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul; 2028 lei – fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse; 4056 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, notează IPN. Șeful CNAM îndeamnă cetățenii să se grăbească și să beneficieze de reduceri la plata asigurării medicale.

„Pentru cei care sunt salariați, e vorba de peste 800 de mii din totalul persoanelor asigurate, pentru ei nu se schimbă absolut nimic. La fel nu se schimbă nimic pentru persoanele asigurate de Guvern. Se schimbă doar pentru cei care nu-și asigură sănătatea din timp. Rog să achitați prima de asigurare medicală până la 31 martie. Este o lege din anul 2002 care spune că mărimea primei asigurării medicale fixe este aproximativă cu atât cât achită un salariat. În medie, un salariat în Republica Moldova achită anual peste 12 mii de lei. E vorba de o echitate în sistem. Noi am păstrat facilitățile anterioare pentru cei care achită în sumă fixă. Cei care nu doresc să-și execute în primele trei luni ale anului obligația și vin să achite prima doar când au nevoie de asistență medicală și au riscul de a suporta cheltuieli de zeci sau sute de mii de lei, să achite la fel ca salariații de rând ”, a spus Ion Dodon în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Potrivit legii, după data de 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), cu penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, iar statutul de asigurat va fi acordat după șapte zile din momentul achitării.

„Absoluta majoritate a celor care achită după 31 martie sunt cei care nimeresc pe patul de spital. Ar fi corect și echitabil față de ceilalți participanți la sistemul de asigurări, să se asigure din timp. Asigurarea presupune asigurarea unui risc, nu a unui fapt care deja s-a produs. Asistența medicală costă, medicamentele costă, dacă nu vom avea venituri, nu avem cum să asigurăm aceste servicii. Toți care vin cu o contribuție mică, vor primi un beneficiu atunci când vor avea cheltuieli foarte mari”, a mai spus directorul CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM după achitarea integrală a asigurării medicale și este valabil până la 31 decembrie 2023.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.