VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ion Dodon: Vă îndemn să achitați prima de asigurare cu facilități până la 31 martie, nu este scopul CNAM de a impune populația să achite suma integrală în mărime fixă

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre sănătate, despre cât de important este ca să avem grijă de sănătatea noastră, or fiecare cetățean din Republica Moldova trebuie să aibă acces la serviciile medicale, la medicamente, la dispozitivele medicale. Și fondul de asigurare medicală este, așa cum spun și specialiștii de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), acest fond este un patrimoniu al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, iar sănătatea rămâne a fi o prioritate pentru fiecare dintre noi, așa cum spuneam. Astăzi discutăm cu dl Ion Dodon, care este director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Ion Dodon: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Mai sunt zile puține până la 31 martie, au mai rămas 17 zile, acest termen de 17 zile e perioada când cetățenii mai pot să-și procure poliția de asigurare în baza banilor care au fost stabiliți cu facilități. Haideți să vorbim, cât va costa, totuși, polița de asigurare medicală în 2023, după 31 martie?

Ion Dodon: După 31 martie 2023, persoanelor care primesc salariu și alte recompense li se vor reține, ca și până acum, 9%; persoanele care sunt asigurate de guvern vor rămâne să fie asigurate de guvern; pentru profesiile juridice – notari, avocați, executori judecătorești, pentru întreprinzătorii individuali, deținătorii cotelor de teren agricol, deci, persoanele care trebuie să achite prima de asigurare în mod individual în sumă fixă, prețul acesteia în caz de neexecutare a obligației legale de achitare până la 31 martie va fi în mărime integrală, adică un reprezentant al profesiilor despre care am vorbit va achita exact ca și un salariat, aproximativ 12.636 lei. De aceea o să profit de ocazie și o să îndemn populația care nu este asigurată să acceadă în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală până la data de 31 martie a anului în curs. Acest lucru este important pentru a se simți în siguranță, în primul rând, și, în al doilea rând, pentru a avea acces eventual la servicii medicale și la medicamente și dispozitive medicale compensate. Până la 31 martie, toate persoanele menționate mai sus pot achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală cu facilități, începând de la 1.014 lei pentru tot anul pentru cei care dețin cote de teren agricol, de exemplu, 2.028 pentru întreprinzătorii individuali, 4.056 de lei pentru reprezentanții profesiilor juridice.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați anticipat următoarea întrebare, pentru că voiam să amintesc că Biroul Național de Statistică spune că astăzi în Republica Moldova ar fi 2 milioane 600 mii de persoane și întrebarea era dacă toate aceste persoane sunt asigurate sau dacă nu chiar toți sunt asigurați.

Ion Dodon: Două milioane 600 mii de persoane avem conform datelor Biroului Național de Statistică, în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală avem cam același număr de persoane. Suntem conștienți că, de fapt, sunt incluși în acest sistem și persoane din afara țării, din diasporă, care doresc să păstreze o legătură mai strânsă cu plaiul natal și toți se asigură în mod individual, deși în acest context înțelegem că sunt în țară o categorie de persoane care nu sunt asigurate.

Vocea Basarabiei: Îi cunoașteți pe cei care nu sunt asigurați?

Ion Dodon: Desigur că stabilim care sunt asigurați, avem sisteme informaționale, care ne arată cine este asigurat și cine nu este asigurat.

Eu vă rog foarte mult să achitați prima de asigurare cu facilități până la 31 martie, nu este scopul CNAM de a impune populația să achite suma integrală în mărime fixă.

Vocea Basarabiei: Amintim că 12.636 de lei va costa poliția de asigurate începând cu 1 aprilie 2023.

Ion Dodon: Acest lucru nu trebuie să fie înțeles de populație ca fiind o scumpire a poliței obligatorii de asistență medicală, mai ales pentru cei care sunt salariați, care sunt aproximativ o treime din toate persoanele asigurate, peste 800 de mii de oameni, pentru ei nu se schimbă absolut nimic, își continuă activitatea ca și înainte. La fel nu se schimbă nimic nici pentru cei asigurați de guvern, care sunt ceilalți două treimi, aproximativ un milion și 600 mii de persoane, se schimbă doar pentru cei care anterior și acum nu-și asigură sănătatea înainte de timp. Deci pentru cei care trebuie să se asigure în mod individual și să achite o sumă fixă: profesiile juridice, avocații, notarii, întreprinzătorii individuali, deținătorii cotelor de teren agricol și care nu execută obligația până la 31 martie. Eu vă rog foarte mult să achitați prima de asigurare cu facilități până la 31 martie, nu este scopul CNAM de a impune populația să achite suma integrală în mărime fixă.

Vocea Basarabiei: Deci, până la 31 martie ei pot procura această poliță cu 4.056 de lei?

Ion Dodon: Doar reprezentanții profesiilor juridice, notarii, avocații, executorii judecătorești, 2.028 pentru ceilalți și avem și o categorie care achită 1.014 lei. Este vorba, în primul rând, de persoanele care dețin terenuri agricole, deci cei de la țară, care ne-am gândit că au niște venituri mai mici.

Vocea Basarabiei: Dle director, dar de ce a fost nevoie să fie operate aceste modificări la legislație?

Ion Dodon: Mulțumesc pentru întrebare, pentru că oarecum s-a înțeles cu ajutorul probabil și al unor persoane că s-a scumpit prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Este o lege din anul 2002 încă, care spune că mărimea primei în sumă fixă este aproximativ egală cu atât cât achită un salariat. Un salariat, în medie, în Republica Moldova achită 12.636 de lei în anul 2023, deci e vorba doar de echitate în sistem. Și atunci noi am păstrat facilitățile existente anterior pentru cei care achită în sumă fixă, dar cei care nu doresc să execute în primele trei luni ale anului obligația lor cu așa facilități mari și vin în sistem dorind să achite prima doar când au nevoie de asistență medicală concretă și au riscul de a suporta cheltuieli de zeci sau de sute de mii de lei, ne-am gândit că pentru aceste persoane care au posibilitate de achitare, dar nu achită în primele trei luni ale anului să achite ca și salariații de rând, ca și învățătorii, ca și educatorii de la grădinițe, ca și medicii.

Trebuie să înțelegem că absoluta majoritate a celor care achită polița după 31 martie achită doar când nimeresc pe patul de spital.

Vocea Basarabiei: Dar aveți și o statistică, cam câți din cetățenii Republicii Moldova se adresează după 31 martie la instituțiile medicale și neavând procurată polița până pe 31 martie?

Ion Dodon: Avem și cred că o să mai fie asemenea categorii de persoane, deși nu-mi doresc acest lucru, care vin să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală doar după 31 martie a anului în curs. Și anul trecut am avut persoane, nu pot să vă zic numărul exact de persoane, dar înțelegem că absoluta majoritate a celor care achită după 31 martie achită doar când nimeresc pe patul de spital.

Vocea Basarabiei: Și tot ei se revoltă că achită mult?

Ion Dodon: Da, dar ar fi corect și ar fi echitabil față de ceilalți participanți la sistemul de asigurări să se asigure din timp. Asigurarea presupune asigurarea unui risc, nu a unui fapt care deja s-a produs.

Vocea Basarabiei: Deci, e bine toată lumea să fie plătitoare?

Ion Dodon: Toată lumea să participe atunci când este sănătoasă, ca acel care va fi bolnav și va avea nevoie de asistență medicală să o poată accesa. Asistența medicală costă, medicamentele la fel costă și dacă n-o să avem venituri noi n-o să avem posibilitate…

Dar vrem ca să-i asigurăm pe toți, că dacă vor avea probleme de sănătate să aibă acces la servicii mai bune, acesta este scopul.

Vocea Basarabiei: Apropo, eu discut cu oamenii simpli și ei îmi spun: dacă bugetul e atât de mare al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, de ce mai insistă ca neapărat să procurăm cu tot dinadinsul această poliță?

Ion Dodon: Păi, de aceea că noi, în principiu, ne îngrijim de persoanele asigurate. Toți cei care participă cu o contribuție mică vor primi un beneficiu atunci când vor avea nevoie de cheltuieli foarte mari. Cel care nu achită nu participă la sistemul de asigurări, acesta este un principiu pentru orice tip de asigurare și asigurările auto și toate celelalte. Dar vrem ca să-i asigurăm pe toți, că dacă vor avea probleme de sănătate să aibă acces la servicii mai bune, acesta este scopul.

Vocea Basarabiei: Acum stau și mă gândesc că pot să procure aceste polițe de asigurare cetățenii care au buletinul Republicii Moldova, așa e?

Ion Dodon: Da, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Noi avem persoane din cealaltă parte a Nistrului care sunt asigurate în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și în stânga Nistrului dacă au așa-zisa cetățenie „RMN”, ei pot să procure poliță, dacă nu au și cetățenia Republicii Moldova?

Ion Dodon: Dacă nu au cetățenia Republicii Moldova, în principiu, nu pot, doar dacă sunt și cetățeni ai Republicii Moldova pot să participe la sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală. Ba mai mult, noi avem persoane din cealaltă parte a Nistrului care sunt asigurate în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și cei care locuiesc la Tiraspol, la Grigoriopol, la Camenca, ei trebuie să vină în partea dreaptă sau în Zona de Securitate, la Oficiul poștal, la filialele dvs.?

Ion Dodon: Da, pot veni la reprezentanță sau pot achita online, prin MPay.

Vocea Basarabiei: Acum e mai ușor. Moldovenii care sunt peste hotare, iată aici unii cred că este o obligațiune, alții spun că nu e o obligațiune, pentru că fiecare se îngrijește de sănătate așa cum îl duce mintea și capul.

Ion Dodon: Dacă cetățeanul Republicii Moldova este rezident, adică se află mai mult de 183 de zile pe parcursul unui an calendaristic în Republica Moldova se consideră rezident al țării și el trebuie să fie asigurat din punctul de vedere al asistenței medicale. Dacă se află mai mult de jumătate de an peste hotare, deja el este rezident al altei țări și nu este obligat să se asigure și în Republica Moldova, însă are dreptul, legislația Republicii Moldova prevede doar dreptul, nu și obligația pentru cei care sunt rezidenți ai altei țări, dar doresc să păstreze relația cu Republica Moldova. Și ei pot achita prima de asigurare la fel online, prin MPay.

Vocea Basarabiei: Dle director, dar unii își mai amintesc de experiența nu chiar plăcută de pe timpul pandemiei de Covid-19, când veneau în Republica Moldova și imediat li se spunea: „Ori procuri poliță, ori nu ai dreptul să treci vama”.

Ion Dodon: Nu cred că este cea mai fericită experiență prin care au trecut cetățenii Republicii Moldova atunci, nu prea sunt obișnuit și nu vreau să critic, probabil cei care au luat acea decizie atunci erau constrânși de anumite circumstanțe, de pandemie și de un posibil haos care se întâmpla în sistemul de sănătate, dar nu este corect ca la intrarea în țară persoana să fie întrebată dacă este asigurată sau nu, sau să i se condiționeze intrarea în propria țară pentru câteva zile, ca să-și viziteze părinții, de achitarea primei de asigurare pentru un an întreg. Desigur că nu este cea mai bună experiență.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. mai amintiți și cu această ocazie că este un drept, și nu o obligațiune, dar, iarăși, în funcție de fiecare cum ia decizia pentru el, pentru familie, pentru cei apropiați. Dar mai sunt și cetățeni care se plâng că polița de asigurare nu-i scutește de foarte multe plăți și ei ar trebui neformal, chiar dacă au poliță, între coperțile poliței să pună bani?

Desigur că noi cunoaștem despre aceste lucruri și nu negăm că fenomenul plăților neformale sau plăților de buzunar, în general, există. Luptăm cu acest fenomen în măsura în care ne permit atribuțiile noastre statutare.

Vocea Basarabiei: Dar poate spuneți ce acoperă polița de asigurare?

Ion Dodon: Populația trebuie să înțeleagă că poliția de asigurare obligatorie de asistență medicală acoperă o gamă largă de servicii și lista acestor servicii este prevăzută în Programul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală aprobat de către guvern printr-o hotărâre și nu se limitează asigurarea obligatorie de asistență medicală doar la patul de spital sau la condițiile hoteliere, pentru că am auzit și așa informație că populația, o bună parte din pacienți înțeleg că sistemul de asigurare acoperă doar serviciile hoteliere sau așa-numitul pat de spital, dar nu acoperă, de exemplu, tratamentul, consultațiile. Deci, acest lucru nu este adevărat, acoperă asistența medicală spitalicească integral, pe asistența spitalicească se cheltuie aproximativ o jumătate din bugetul CNAM-ului, cealaltă jumătate este pentru alte tipuri de servicii. Și aici începem de la serviciile de asistență medicală urgentă prespitalicească, serviciul acordat de medicii de la ambulanțe, asistență medicală primară, medicul de familie, asistență medicală specializată de ambulator, deci, secția consultativă, serviciile consultative nonspitalicești acordate de diferiți specialiști, medicamentele și dispozitivele medicale compensate la fel ocupă o bună parte din cheltuielile noastre și mai avem și servicii mai mici, în sens mai mici ca pondere în cheltuieli, servicii de hemodializă, servicii de intervenție timpurie la copii etc. La fel, CNAM-ul are contracte încheiate cu așa-numitele centre de sănătate prietenoase tinerilor, centre de sănătate mintală, deci o gamă foarte-foarte largă de servicii.

Persoana dacă nu este asigurată, compania nu are nicio obligație față de ea și atunci dacă nimerește pe patul de spital, la finalizarea tratamentului o să primească nota de plată unde au să fie incluse toate serviciile, începând cu ziua-pat, consultație, medicamente, dacă a trecut vreo investigație la vreun dispozitiv medical mai sofisticat la fel acolo totul o să fie prevăzut.

Vocea Basarabiei: Dar cât costă astăzi o zi de ședere în spital?

Ion Dodon: Nu este un așa tarif. Noi aprobăm tarifele pentru diferite tipuri de instituții spitalicești și costul unui caz tratat este valoarea tarifului înmulțit la indicele de complexitate a cazului. Bunăoară, avem servicii spitalicești destul de scumpe, multă lume cunoaște despre intervențiile de protezare a șoldului și genunchiului, o asemenea intervenție costă 60-70 de mii de lei. Avem servicii efectuate în cadrul Institutului de Cardiologie care costă 300 de mii de lei, anul acesta avem așa-numitele operații Ivor la Spitalul Republican, un număr mai mic de asemenea intervenții chirurgicale, dar valoarea lor e aproximativ 400 de mii de lei, deci, serviciile sunt destul de scumpe. Bine, acestea sunt specializate.

Vocea Basarabiei: Dar eu vreau totuși ca să le fie clar și celor care sunt acum în fața aparatelor de radio sau TV să le explicăm – până la 31 martie, eu dacă procur polița de asigurare și, Doamne ferește, mă îmbolnăvesc și o să ajung să fiu spitalizată, statul o să aibă grijă ca în baza poliței de asigurare să fiu tratată. Iar dacă nu am această poliță după 1 aprilie, atunci eu plătesc și ziua pentru loc, și tratamentul și ce mai plătesc?

Ion Dodon: Totul. Persoana dacă nu este asigurată, compania nu are nicio obligație față de ea și atunci dacă nimerește pe patul de spital, la finalizarea tratamentului o să primească nota de plată unde au să fie incluse toate serviciile, începând cu ziua-pat, consultație, medicamente, dacă a trecut vreo investigație la vreun dispozitiv medical mai sofisticat la fel acolo totul o să fie prevăzut. Și costul unui caz tratat, de exemplu, aceeași operație de protezare la șold sau genunchi o să-i vină atât cât costă – 60, 80 de mii de lei.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.