VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Incident în Marea Neagră. Un avion de luptă al Rusiei a lovit o dronă americană. Reacția Moscovei

Forțele Aeriene Americane precizează că două Suhoiuri Su-27 au făcut o interceptare „nesigură și neprofesionistă” a dronei americane MQ-9 Reaper. Acestea nu au tras asupra ei, ci unul dintre avioane a lovit elicea dronei cu aripa. Incidentul a avut loc marți dimineața, 14 martie, la ora 8, transmite Reuters.

Avioanele de luptă Su-27 au aruncat combustibil în fața dronei, apoi unul dintre ele s-a ciocnit cu MQ-9 Reaper care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea dronei, a precizat  Forțele Aeriene Americane într-un comunicat.

„Una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea dronei MQ-9. De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața dronei într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesională. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, se arată în comunicat.

Incidentul a fost aproape să ducă și la prăbușirea avionului rusesc. Forțele militare americane din Europa mai spun că drona desfășura o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional când cele două avioane rusești au încercat să o intercepteze.

„Aeronavele SUA și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în parametri de siguranță”, a spus generalul James B. Hecker, comandantul forțelor SUA din Europa și Africa.

Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată.”, menționează sursa citată.

Ministerul rus al Apărării a oferit o relatare diferită a incidentului, iar ambasadorul său în Statele Unite a spus că țara sa consideră incidentul care implică o dronă americană MQ-9 și un avion de luptă rusesc Su-27 ca pe o „provocare”.

 „În dimineața zilei de 14 martie în zona peninsulei Crimeea, controlând spațiul aerian, Forțele Aeriene ale Rusiei au înregistrat zborul unui aparat de zbor fără pilot american MQ-9 în direcția frontierei de stat a Federației Ruse, care se deplasa cu transponderele oprite și cu încălcarea limitelor zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian, instituit în scopul desfășurării unei operațiuni militare speciale”, notează ministerul rus citat de TASS.

Prin urmare, Rusia susține că a ridicat în aer aparatele de zbor de luptă.

„Ca urmare a manevrelor bruște, în jurul orei 9.30 (ora Moscovei), drona MQ-9 a intrat în zbor necontrolat, cu pierdere de altitudine și s-a ciocnit de suprafața apei”, notează Ministerul rus al Apărării.

Partea rusă insistă asupra faptului că militarii ruși nu au folosit arme aeriene, nu au intrat în contact cu aparatul de zbor fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul de bază.

„Considerăm acest incident drept o provocare”, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington după ce a fost convocat de Departamentul de Stat al SUA.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.