VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Întreprinderile vor putea experimenta noi produse și servicii în cadrul unor centre de inovații

În Republica Moldova urmează să fie create centre de testare a inovațiilor în energie, care vor permite întreprinderilor să experimenteze noi produse, servicii și modele de afaceri. Dezvoltarea acestor centre, cunoscute ca Sandbox, va fi susținută și de Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), un fond de investiții american cu un portofoliu de 285 de milioane de dolari și o activitate de 29 de ani în Ucraina și Moldova.

Un sandbox va putea funcționa în afara cadrului de reglementare existent, rămânând în același timp sub supravegherea unui organism.

”Prin valorificarea mecanismelor moderne de proiectare a pieței și a instrumentelor digitale, acest mediu controlat servește ca o platformă dinamică pentru a testa și implementa soluții energetice de ultimă generație, depășind în mod eficient barierele de reglementare și promovând o cultură a inovației”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Printre țările care au introdus sandboxurile în sectorul energetic se numără Austria, Danemarca, Franța, Lituania și Germania. Moldova țintește să fie prima țară din Europa Centrală și de Est care va introduce un astfel de centru reglementare, lucru ce va permite țării noastre să facă un salt în competitivitatea sectorului energetic și să atragă atenția investitorilor.

Toate propunerile agenților economici vor fi aprobate de un consiliu, al cărui secretariat va fi menținut de Ministerul Energiei, iar fiecare Sandbox urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern, care va enumera toate derogările de reglementare și limitându-le în timp și sferă de aplicare. Competențele Guvernului de a elibera o astfel de autorizație urmează să fie stabilite prin lege.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.