VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Intenționați să semnați un contract pe o durată mai mare cu MGRES-ul? Răspunsul șefului Energocom

Compania de stat Energocom a semnat, sâmbătă, 3 decembrie, contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrala de la Cuciurgan) pentru luna decembrie.

Victor Bînzari, directorul Energocom a explicat în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei de ce inițial de la Centrala Electrică de la Cuciurgan venea pe malul drept energia electrică la un preț de 62 de dolari, iar acum la 73 de dolari.

Eu cred că asta ține doar de negocierile care au avut loc la guvern. După cum știu, prețul solicitat de cei de la Transnistria este peste 80 de dolari, nu cunosc detalii, nu am participat, dar s-a reușit să se negocieze un preț de 73 de dolari. Însă dacă punem în comparație cu ceea ce avem noi pe bursă, este un preț destul de rezonabil”, a declarat șeful Energocom.

Întrebat dacă Energocom intenționează să semneze un contract pe o durată mai mare cu MGRES-ul, directorul întreprinderii a răspuns:

”Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom are dreptul de a încheia contracte doar pentru lunile noiembrie și decembrie. Odată ce CSE va decide ca Energocom să fie responsabil de a semna contracte pe o perioadă îndelungată de timp, atunci noi vom semna pe o perioadă mai îndelungată”, a precizat Bînzari.

Mai mult, directorul Energocom a menționat că la ora actuală, Chișinăul este dependent energetic de MGRES, întrucât linia electrică trece prin MGRES, iar alte linii încă nu sunt construite.

Eu pot să spun un singur lucru – este complicat să iei o decizie fără ca să pui în calcul toți factorii atât tehnici, cât și economici. Noi nu discutăm doar despre Transnistria, dar ca activitate, ca economie a Republicii Moldova, ca sursă de producere a energiei electrice, ca sursă de transportare, ca surse tehnice care ne permit să importăm energie electrică, trebuie să fie luați în calcul toți factorii și de luat cea mai bună decizie. Sigur că noi la ora actuală încă nu putem fi independenți de energia electrică fără MGRES, pentru că linia electrică trece prin MGRES, alte linii încă nu sunt construite și, cu părere de rău, ele vor fi construite în doi ani de zile.

Dacă am fi avut azi sau mâine această linie sau alte două linii, lucrurile ar fi fost total diferite și noi am fi putut pune piciorul în prag și înainta niște condiții, dar, cu părere de rău, noi aceste lucruri nu le avem, deci noi trebuie să identificăm un compromis între bine și rău, între prețuri mari și prețuri mici, între a ceda o parte și a accepta altă parte. Și așa cum am spus, deciziile politice au un cost și nu vom putea împăca toată lumea printr-o decizie politică. Energocom la ora actuală este un agent economic care doar execută, noi nu ne expunem politic asupra evenimentelor sau a altor lucruri, procurăm și avem sarcina de a procura la cele mai ieftine prețuri și acum MGRES ne dă cu 73 de dolari, care este cu mult mai jos decât ceea ce avem pe bursă”, a precizat Bînzari.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.