După decenii de luptă împotriva salariilor în plic, ce ajung, în prezent, la fiecare al șaselea angajat din țară, autoritățile centrale au mai găsit o armă pentru a combate acest fenomen – inteligența artificială. Ministerul Muncii anunță că ar putea folosi un mecanism AI pentru a depista companiile care dau salarii în plic.
Cel puțin asta a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unui interviu acordat portalului Agora. Demnitarul a subliniat că la minister deja se lucrează la un astfel de mecanism care ar putea verifica agenții economici.
„Împreună cu o echipă de ingineri, vedem dacă putem să utilizăm inteligența artificială pentru a identifica mult mai eficient întreprinderile și companiile în care, conform unor suspiciuni bine întemeiate, există locuri de muncă informale. Spre exemplu dacă într-o companie majoritatea angajaților primesc salariul minim pe țară, acesta este un indiciu că o parte din salarizare este în plic”, a declarat ministrul Alexei Buzu.
Totuși, demnitarul susține că inteligența artificială nu este singura soluție de luptă împotriva salariilor în plic.
„Trebuie să avem un instrumentariu foarte larg, de la asigurare unei reforme adecvate a instituțiilor de bază, la un dialog mult mai strategic și eficient cu angajatorii, programe de împuternicire a salariaților, programe de prevenție de formalizare, inteligința artificială și alte soluții pe care putem să le găsim”, a mai declarat Buzu.
Datele Biroului Național de Statistică, în trimestrul trei al anului 2023, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 8,2% față de 6,8% în aceeași perioadă a anului 2022. Statistica oficială mai arată că în sectorul informal au lucrat 17,2% din totalul persoanelor ocupate în economie.