VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Insulinorezistența în diabetul zaharat tip 2 / Sfatul medicului / AUDIO

Cauza principală a diabetului zaharat de tip 2 este insulinorezistența sau prediabet.

Ce înseamnă aceasta? Dacă ai nivel cronic de insulină ridicată, care apare din cauza meselor frecvente sau consum de carbohidrați, va fi glicemia crescută cronic ce duce la o stimulare cronică a insulinei.

Insulinorezistența apare atunci când celulele nu mai sunt sensibile la acțiunea insulinei. Insulina are rolul ca în momentul când consumăm glucide crește glucoza în sânge, pancreasul sesizează acest lucru și secretă insulină în sange, care are rolul de a scădea glicemia din sânge. Daca este o situatie când concentrația de glucoză este crescută pe mult timp în sânge, duce la secreție permanentă de insulină în sânge, și așa apare insulinorezistența. Sau insulinorezistența este o stare când organismul nu poate utiliza efficient insulina. Insulina are rolul ca să deschidă poarta la nivelul celulei, ca glucoza să poată patrunde în celulă, pentru ca să fie apoi utilizată ca sursă de energie de către celule. Glucoza este sursa cea mai importantă de energie. De asemenea, insulina ajută la metabolizmul lipidic, de absorbție a lipidelor în intestine.

Cum putem depista câteva semne că avem insulinorezistență?

  1. După ce mâncam, simțim nevoia de a mânca ceva dulce, este un semn de insulinorezistență
  2. Dacă nu rezistăm fără alimente mai mult de 3-4 ore, este iarași un semn de insulinorezistență.
  3. Dacă între mese simțim nevoia de a lua o gustare sau a ciuguli ceva în permanență
  4. Dacă simțim nevoia de a mânca ceva dulce

Poți trăi cu insulinorezistență mulți ani, fără să cunoaștem aceasta, deoarece nu are semne clinice. 50% din persoane cu insulinorezistență vor face diabet zaharat daca nu își modifică stilul de viață. Insulinorezistența poate duce la obezitate, ficat gras, creșterea LDL colesterolului, micșorarea HDL colesterolului, creșterea trigliceridelor, creșterea tensiunii arteriale.

Măsurile cele mai importante sunt: schimbarea modului de viață, prin activități fizice zilnice, cel putin mers 30 min, alimentație sănătoasă, să limităm zaharul, produsele cu zahar, dar și postul intermitent poate fi o solutie, când se face repaus alimentar de 14-16 ore, dar se consumă apă.

Vizitarea medicului cel putin o dată pe an pentru a face screening și analize de rutină.

Analizele care trebuie effectuate sunt glycemia pe nemâncate, după 10 ore de post, HbA1c (hemoglobina glicata), de asemenea indicele HOMO care arată insulinorezistența. Este nevoie de a face analiza sângelui la glicemie, HbA1c, indicile HOMO, lipidograma, dar și măsurarea tensiunii arteriale cel puțin o dată pe an.

Luminița Suveică, doctor

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.