VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Refugiații ucraineni în R. Moldova vor avea acces la justiție

Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova vor beneficia de acces la justiție în cadrul unui nou proiect finanțat și implementat de PNUD. Inițiativa va susține serviciile oferite de parajuriști prin instruirea a peste 80 de specialiști care își vor consolida cunoștințele pentru a acorda asistență refugiaților și solicitanților de azil. Totodată, rețeaua parajuriștilor va fi extinsă, urmând să fie angajați zece specialiști noi. Proiectul, cu un buget de 250 de mii de dolari, va fi implementat în perioada 2022-2023, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, consideră că  refugiații rămân în afara sistemelor și instituțiilor care sunt concepute pentru a-i proteja – cum ar fi asistența juridică. Aceasta îi face pe oameni vulnerabili, în special pe femei și pe fete. PNUD depune eforturi ca să asigure accesul atât de necesar la consiliere juridică, astfel încât persoanele care fug de război și ajung în Moldova să ia decizii în cunoștință de cauză și să beneficieze de măsuri de protecție.

În două raioane, Căușeni și Edineț, vor fi create echipe mobile de asistenți sociali, psihologi și juriști. Acestea vor asigura conexiunea dintre refugiați, comunitățile-gazdă, autoritățile publice locale. În același timp, vor oferi servicii juridice, psihologice și sociale. Echipele mobile se vor întâlni cu refugiatele în localitățile în care s-au stabilit și vor identifica riscurile de violență, dar și alte probleme cu care se confruntă. Totodată, specialiștii vor facilita angajarea acestora în câmpul muncii și reprofilarea lor profesională.

Proiectul va asigura, prin traducerea în limba ucraineană, accesul la informații juridice și servicii de sprijin pentru refugiați prin intermediul platformei www.dopomoga.gov.md, lansată de Guvern. Cu susținerea PNUD, va fi dezvoltată o aplicație pentru persoanele care au nevoie de asistență juridică, inclusiv pentru refugiați.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.