Primul caz de rujeolă din acest an, a fost depistat la un copil de 3 ani din raionul Fălești. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică (CSP) Fălești micuțul ar fi fost vaccinat în Germania, de unde a revenit acum un an, scrie TVN.md.
Copilul a manifestat primele simptome ale bolii pe 9 ianuarie, iar până pe 11 ianuarie copilul a mers la grădiniță. Specialiștii din cadrul CSP Fălești împreună cu medicul de familie din localitate vor supraveghea starea de sănătate ai grădiniței, dar și a copiilor care o frecventează și vor întreprinde măsuri pentru a nu admite apariția unui focar în localitate.
„Rujeola este o boală extrem de contagioasă. Riscul este foarte mare, în special în rândul copiilor nevaccinați, cei de vârstă fragedă, tineri. Măsurile pe care le vom întreprinde după vizita la instituția preșcolară vor fi: vom inspecta condițiile de ocupare a copiilor în grădiniță, vom vedea care este starea de sănătate vom analiza starea de sănătate împreună cu medicul din localitate, vom supraveghea copiii pe parcursul perioadei de incubație, care este de până la 21 de zile”, a declarat Mihail Dvornic, medic epidemiolog:
Potrivit sursei citate, micuțul a fost internat în spital unde urmează tratament. În prezent, starea lui de sănătate este stabilă.
Anul trecut, în R. Moldova au fost înregistrare trei cazuri de rujeolă: un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani și două cazuri – în luna decembrie, la copii de 3 ani, ambii nevaccinați conform Calendarului național de vaccinare.
Rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii care au împlinit vârsta de un an, în Republica Moldova, este de 84,2%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie peste 95%.
Menționăm că în România a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, precum și a numărului mare de spitalizări al copiilor infectați. Anul trecut, în țara vecină au fost înregistrate peste 2 000 de cazuri de rujeolă.