VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În scuarul Catedralei Mitropolitane a fost inaugurată o nouă Troiță monumentală, adusă din Maramureș

În Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, sâmbătă, 15 octombrie, a fost inaugurată o nouă troiță monumentală din lemn, simbol al credinței noastre ortodoxe, anunță Primăria Chișinău.

Potrivit autorităților municipale, crucea din lemn este ridicată „spre a fi popas de închinăciune şi de rugăciune pentru trecători”. Troița nouă este amplasată în același loc, unde pe 15 ianuarie 1991, în cinstea poetului Mihai Eminescu, a fost şi instalată prima cruce adusă din Maramureş.

Autorul noii troiţe este părintele Teodor Bârsan, meșter popular din Maramureş, autor de biserici din lemn.

Proiectul este realizat cu suportul financiar al CNTEE „Transelectrica” S.A. din București.

Prezent la eveniment, primarul, Ion Ceban, a mulţumit inițiatorului ideii, profesor Teodor Ardelean, preşedintele Asociației Culturale ,,Familia Română” şi director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, care a fost receptiv şi a reacţionat prompt la apelul autorităților publice locale de la Chișinău, venind cu un nou simbol, deoarece vechea cruce s-a deteriorat de-a lungul anilor și risca să se prăbușească. Totodată, Ion Ceban și-a exprimat speranța că sfințirea noii troițe va fi de bun augur și pentru renovările care sunt prevăzute în Parcul Catedralei, cu reabilitarea aleilor, a spațiilor verzi și a rețelelor electrice. Proiectul va fi realizat în comun cu Consiliul Județean Buzău.

De asemenea. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a spus că după ce au adus la Chișinău prima troiță din Maramureș acum 31 de ani, au fost receptivi să aducă acum una nouă, după degradarea celei vechi.

„Acest gest reprezintă un semn, la care noi, maramureșenii, putem să ne închinăm și să ne rugăm. Am vrut să fim lângă voi, pentru că întemeierea Moldovei s-a făcut de către doi maramureșeni: Dragoș și Bogdan”, a mai spus Teodor Ardelean.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.