Parlamentul va examina inițiativa legislativă care prevede instituirea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat raportul pentru acest proiect de lege.
Atribuțiile Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile vor fi expertizarea, clasarea, digitizarea, arhivarea dosarelor, completarea și gestionarea Registrului național al patrimoniului cultural național mobil.
Scopul inițiativei este de a facilita accesul cetățenilor la serviciile de expertizare a bunurilor culturale mobile, eliberarea certificatelor și adeverințelor de export, a notificărilor de import, precum și colaborarea eficientă cu Serviciul vamal pentru monitorizarea deplasării bunurilor culturale mobile.
Expertizarea bunurilor culturale mobile va fi efectuate pe următoarele domenii de specializare: arheologie, paleontologie, zoologie, heraldică, numismatică, etnografie, artă plastică și decorativă, carte veche, manuscrise, automobile de epocă etc.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Culturii în conformitate cu Strategia de dezvoltare a culturii ”Cultura 2020”.