VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În 2023, peste 8200 de producători agricoli au beneficiat de subvenții de 1,9 mld. de lei

Fondul de subvenționare a fermierilor pentru anul 2023 a fost utilizat integral, anunță Ministerul Agriculturii. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a reușit să distribuie 1,9 miliarde de lei pe conturile a 8233 de entități economice unice din domeniul agricol.

În 2023, Ministerul Agriculturii a elaborat o nouă politică de subvenționare pentru a încuraja dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii, fiind puse accente pe diversificarea formelor de subvenționare, alocarea subvențiilor majorate pentru tinerii fermieri, femei fermieri, grupuri de producători, cooperative de întreprinzători și ferme zootehnice cu profil – lapte, alocarea plăților directe pe kg de produs. 

Astfel, subvențiile au fost acordate pe 9 mecanisme de stimulare. Astfel, 1 13 miliarde de lei reprezintă angajamente asumate față de fermierii care au dezvoltat proiecte investiționale în anul 2022, 140,8 mil. lei – pentru cereri de acordare a subvenției în avans ce contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, 14,6 mil. lei – pentru cereri de acordare a subvenției în avans pentru dezvoltarea proiectului start-up, 67,6 mil. lei – pentru cereri de implementarea proiectelor prin abordarea LEADER, 139,5 mil. lei – pentru cereri de solicitare a subvenției complementare pentru acciza la motorina achiziționată, 52,9 mil. lei – pentru cereri de solicitare a subvenției complementare, 129,5 mil. lei – acordarea plăților directe în sectorul zootehnic (86,4 mil. lei – plăți directe per kg de lapte (vacă) și 43,1 mil. lei – plăți directe per cap de animal). De asemenea, 200 mil.lei reprezintă ajutor financiar pentru fermierii afectați de crizele din anul 2022, iar 19,7 mil. lei este contribuția statului către Fondul național al viei și vinului.

În anul 2023, AIPA a administrat 1,9 miliarde de lei, dintre care 1,7 miliarde a constituit Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și 200 mil. lei – Fondul de rezervă al Guvernului pentru fermieri afectați de crizele din anul 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.