VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu: Vom insista pentru extrădarea lui Ilan Șor și continuăm curățarea sistemului judecătoresc de corupți

„Vom insista pentru extrădarea lui Ilan Șor și continuăm curățarea sistemului judecătoresc de corupți”. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru presa română.

Șefa statului a subliniat că R. Moldova se află la etapa de curățare a sistemului judecătoresc de oameni corupți.

Am pornit o reformă amplă a justiției, care nu este simplă, dar care este absolut necesară. Și acum suntem la etapa de curățare a sistemului judecătoresc de oameni corupți. Pentru asta, avem câteva comisii, cu participarea experților străini, care se ocupă de evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor, și în următoarele luni sperăm să se finalizeze procesul de evaluare externă extraordinară pentru toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel. Deci sunt elemente importante ale reformei. Sistemul este într-o situație de stres din cauza acestor teste de integritate. Nu sunt mulți membri ai sistemului care apreciază această reformă, dar nu a existat o altă cale și evident că sistemul nu este neapărat foarte eficient, în situația în care trece prin această reformă și prin acest stres”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că instituțiile din R. Moldova sunt independente și suficient de bine pregătite din punct de vedere profesional ca să poată să ducă la bun sfârșit anchetele de corupție.

Am avut mai multe reușite în sancționarea la nivel internațional a oamenilor corupți, pentru că o bună parte dintre cei mai corupți oameni ai Moldovei au fost incluși în liste de sancțiuni de către Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și alte țări, și asta ajută. Pe plan intern avem câteva decizii importante. Una ați menționat-o și dumneavoastră, de condamnare a lui Ilan Șor. Din păcate, el nu se afla în țară la momentul condamnării și în continuare vom insista pe aceste proceduri de extrădare și sperăm să obținem și o decizie pozitivă în acest sens. Dar trebuie să continuăm reformele, să ne asigurăm că instituțiile noastre nu mai sunt controlate de grupări corupte, de grupări criminale. Instituțiile noastre sunt independente și suficient de bine pregătite din punct de vedere profesional ca să poată să ducă la bun sfârșit aceste anchete și să vedem și decizii finale ale instanțelor de judecată. Suntem pe drumul cel drept, dar durează mai mult decât ne-am dorit”, a mai declarat Maia Sandu.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.