VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grosu susține că dezideratul integrării europene s-ar putea regăsi în Constituție

În Parlament vor începe discuțiile privind introducerea integrării europene în Constituția Republicii Moldova. O spune președintele Legislativului, Igor Grosu, potrivit căruia, deși PAS nu are majoritate constituțională pentru a modifica Legea Supremă, voturile necesare ar putea fi identificate. Potrivit liderului PAS, unii deputați din opoziție și-ar putea tempera euroscepticismul după evenimentele majore de politică externă planificate până la sfârșitul acestui an, notează IPN.

Una dintre prevederile rezoluției adoptate la finalul Adunării „Moldova Europeană” vizează modificarea Constituției Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea țării la Uniunea Europeană. Potrivit rezoluției, „această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova”. Președintele Parlamentului spune că modificarea Legii Supreme în acest sens nu este o misiune imposibilă.

„Vom promova acest lucru în Parlament, vom discuta și cu alți deputați. Veți spune că nu sunt voturi, dar dacă te apuci de treabă, comunici, și până la urmă cred că și cei care mai erau sceptici, după Adunarea „Moldova Europeană” și după alte evenimente care urmează în acest an, vor deveni mai hotărâți și mai încrezători în parcursul nostru european. De aceea, nu este nimic imposibil. Summit-ul care va avea loc la 1 iunie, face parte din seria evenimentelor importante și el va reconfirma suportul țărilor membre pentru Republica Moldova. Adunarea „Moldova Europeană” este un argument, cred eu, imbatabil pentru toți interlocutorii noștri că cetățenii își doresc integrarea europeană. De asemenea, summit-ul este o posibilitate pentru ei de a vedea și simți ospitalitatea noastră. Este un eveniment în premieră, istoric, când Moldova găzduiește atât de mulți prim-miniștri și președinți ai țărilor UE. Vom arăta că putem fi ospitalieri, buni organizatori, europeni”, a spus Igor Grosu în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Președintele Parlamentului exclude, deocamdată, posibilitatea organizării unui referendum la subiectul eurointegrării, menționând că cetățenii și-au expus clar la alegeri dorința de a fi parte a familiei europene.

„Cel mai bun referendum au fost cele două scrutine electorale, alegerile din 2020 și 2021, iar evenimentul „Moldova Europeană” a fost o confirmare în plus. Cetățenii Republicii Moldova sunt proeuropeni, optează pentru acest deziderat, vor să facă parte din lumea păcii, stabilității, respectului față de oameni. De aceea, toate lucrurile sunt deja confirmate”, a mai spus președintele Parlamentului.

Prin rezoluția adoptată la finalul Adunării „Moldova Europeană” cetățenii au mai cerut autorităților să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea țării la Uniunea Europeană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.