”În timpul apropiat ne putem aștepta la un nou aflux de refugiați din cauza ultimelor atacuri fără precedent ale Rusiei în Ucraina.”. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi cu Ib Petersen, directorul executiv adjunct al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).
„În timpul apropiat ne putem aștepta la un nou aflux de refugiați din cauza ultimelor atacuri fără precedent ale Rusiei cu rachete de croazieră și drone kamikaze peste clădiri de oficii, blocuri de locuit, dar și alte obiecte de infrastructură critică civilă, omorând și rănind zeci de oameni, alte sute de mii rămânând fără electricitate și apă potabilă. Am văzut cum timp de două zile, Ucraina a rămas fără 30% din capacitățile sale de producere a energiei electrice și a oprit toate exporturile de curent”, a declarat șeful legislativului.
Președintele Parlamentului a subliniat că țara noastră a fost afectată direct, rămânând peste noapte fără aproape o treime din necesarul de energie.
„Este o provocare pentru noi este de a consolida securitatea energetică și accesibilitatea resurselor energetice. Noi vom trece peste iarna aceasta, cât de greu nu ne va fi, pentru că avem mulți prieteni. O dovadă în plus este anunțul de ieri a Guvernului de la București că România ne va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina”, a spus Igor Grosu.
În cadrul întrevederii, Președintele Parlamentului a apreciat asistența oferită de UNFPA de-a lungul timpului Republicii Moldova și a mulțumit pentru investițiile din acest an în sistemul de sănătate reproductivă prin achiziționarea echipamentelor de ultimă generație pentru maternități, în dezvoltarea serviciilor de prevenire și protecție față de violența în bază de gen, inclusiv cea sexuală și implicarea tinerilor moldoveni și ucraineni în programe de coeziune socială.
Potrivit ultimelor statistici, pe teritoriul Republicii Moldova sunt stabiliți circa 80.000 de cetățeni ucraineni, majoritatea dintre ei fiind femei și minori. Din momentul declanșării războiului în Ucraina, în februarie, autoritățile de la Chișinău au depus eforturi susținute și au mobilizat toate resursele pentru a adăposti și oferi protecție persoanelor care se refugiază.