VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grosu a discutat cu Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei: „Turcia este un partener economic important, care investește mult în economia moldovenească”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut joi, 15 septembrie, o întrevedere cu omologul său, Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop, care se află într-o vizită oficială de două zile la Chișinău. Discuțiile au atins un spectru larg de subiecte precum cooperarea bilaterală, necesitatea fortificării securității energetice și impactul pozitiv al asistenței turce pentru dezvoltarea localităților noastre.

În contextul intensificării diplomației parlamentare, cei doi președinți de parlament au discutat despre proiectele bilaterale, în special pe linia comisiilor parlamentare de specialitate. „Trebuie să deschidem noi uși pentru țara noastră, așa încât toată lumea să ne vadă drept o țară care știe ce vrea și poate reuși”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

O atenție sporită a fost acordată, în timpul discuțiilor, intensificării schimburilor comerciale și ale investițiilor turce în economia țării noastre. Șeful legislativului a mulțumit Republicii Turcia pentru ajutorul acordat de-a lungul celor 30 de ani de prietenie, în mod special ajutorul din perioada pandemiei, dar și ajutorul umanitar venit pentru refugiații ucraineni, după invazia Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, de-a lungul anilor, prin intermediul Agenției Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), au fost implementate peste 400 de proiecte în valoare de peste 400 milioane euro. „Vizita domnului Mustafa Șentop la Chișinău este importantă pentru Republica Moldova. Turcia este un partener economic important și care a investit și investește mult în economia moldovenească”, a mai spus Președintele Parlamentului.

Oficialii au discutat și despre situația complicată din regiune. „Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri și găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept al Rusiei în Ucraina”, a declarat Igor Grosu. De asemenea, în contextul crizei energetice mondiale, Președintele Parlamentului a subliniat că actuala guvernare caută cele mai bune soluții pentru a trece peste această iarnă.

Demnitarii au mai discutat despre statutul de țară candidată pentru aderarea la UE al Republicii Moldova, care determină autoritățile să fie și mai hotărâte în implementarea reformelor în justiție, care rămâne a fi prioritatea zero, îmbunătățirea mediului de afaceri, ridicarea calității vieții cetățenilor.

Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 15-16 septembrie. Pe parcursul celor două zile, oficialul va avea discuții cu președinții de comisii parlamentare, cu reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și ai Agenției de Investiții din Moldova. De asemenea, va vizita UTA Găgăuzia, unde va avea întrevederi cu administrația locală și va evalua acele obiective de menire socială renovate în ultimii ani grație suportului Republicii Turcia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.