VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANTITEZE / O iarnă cu 19 grade în apartamente?

Ministrul Andrei Spînu a declarat deunăzi că trebuie să facem tot posibilul ca să economisim gazele naturale și energia electrică și ne-a îndemnat să setăm temperatura în apartamente pe 19 grade în lunile de iarnă. Se cuvine aici să spunem două lucruri.

Iarna care se apropie va fi poate cea mai complicată din ultimii 30 de ani. Inflația a atins cote nemaipomenite. Sfârșitul războiului din Ucraina, care ne afectează pe toți, nu se prea întrezărește. Rusia ar putea și să reducă livrările de gaze spre RM din mai multe motive. Deci îi dăm dreptate domnului Spânu, trebuie să economisim, altminteri va fi rău, foarte rău. Important e totuși să nu ajungem în zone ale bizareriei. Și mă refer aici la un alt îndemn de pe alte meridiane, acela de a face duș împreună cu o altă persoană, ca să economisim apa.

Trebuie așadar spus că îndemnul ministrului Spînu nu le pică bine tuturor. Eu, de pildă, nu mă simt confortabil iarna, cu 19 grade în apartament. Pur și simplu, nu mă simt bine, nu pot lucra, mi-e frig cu 19 grade. Am nevoie de cel puțin 22 de grade ca să mă simt bine. Zic asta nu pentru că am niște reflexe boierești, ci pentru că nu suport insuficiența căldurii. Să nu uităm și de copii sau de oamenii mai vârstnici cu tot soiul de boli. Aceștia vor accepta 19 grade? Poate da, poate nu. Foarte multe vor depinde și de cât de pline sunt buzunarele, și de compensațiile anunțate de guvernanți. Dar cei mai prosperi îl vor asculta pe domnul Spânu? Se vor pătrunde de necesitatea economisirii gazelor și electricității?

Chestia cu 19 grade mi se pare deci nițel pripită. Era suficient să ni se ceară economisirea. Iar mai departe fiecare va decide, în funcție de situație. Iar guvernanții ar face și mai bine dacă s-ar concentra pe compensații. Pregăti-ți-le, iar noi ne vom gândi apoi la gradele din apartamentele noastre.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.