VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul SUA va acorda suport financiar R. Moldova pentru consolidarea securității energetice

Republica Moldova va beneficia de suport financiar, oferit de Statele Unite ale Americii, pentru consolidarea securității energetice. La ședința de miercuri, 2 noiembrie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor și aprobării semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA.

Astfel, Guvernul Statelor Unite ale Americii va oferi o contribuție adițională în valoare de 19,5 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru reducerea dependenței de Federația Rusă, prin conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al țării noastre cu sistemele europene, precum și pentru atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

De asemenea, amendamentul care urmează să fie negociat mai prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind contribuția USAID, în valoare de 30 de milioane de dolari, care va fi oferită Guvernului Republicii Moldova. Banii vor fi folosiți pentru achiziția energiei electrice de la furnizorii ucraineni în perioada mai – septembrie 2022.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat în anul 2016. Prezentul amendament, care urmează să fie negociat și aprobat, va intra în vigoare la data semnării și va acționa pe perioada valabilității Acordului – 31 decembrie 2025.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.