VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul Gavrilița anunță o nouă strategie a reformei administrației publice care va fi aprobată până la sfârșitul anului

Guvernul a lansat discuții publice privind reforma administrativă la nivel local, componentă-cheie a reformei administrației publice. O nouă strategie a reformei administrației publice va fi prezentată, consultată și aprobată de Executiv până la sfârșitul acestui an. Documentul va urmări creșterea calității serviciilor publice și îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor, în mod special a celor din mediul rural, anunță Cabinetul de Miniștri.

Prim-ministra a accentuat că acordarea statutului de țară candidată pentru aderare la UE a oferit Republicii Moldova noi posibilități de dezvoltare social-economică, dar și un șir de responsabilități, precum eficientizarea sistemului de administrare, astfel încât acesta să asigure buna guvernare la nivel local și central, într-o măsură comparabilă cu statele europene.

De asemenea, potrivit prim-ministrei, un aspect important ține de reformarea la nivel local, cu accent pe creșterea capacității țării de a absorbi fondurile UE, fapt ce va genera schimbări vizibile pentru oamenii din Republica Moldova.

„Țara noastră a dovedit că spiritul democratic este bine înrădăcinat în conștiința cetățenilor, iar administrația publică locală este un element crucial pentru promovarea democrației: este aproape de cetățeni, îi  poate auzi și înțelege, iar primarii se bucură de încrederea oamenilor. Este important să continuăm să construim pe această încredere și să avem o abordare europeană în procesul de reformare administrativă. Vă îndemn să venim cu cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea serviciilor publice, creșterea economică a țării și devenirea Republicii Moldova stat membru al UE”, a spus Natalia Gavrilița.

Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a prezentat primele opțiuni de reformă, subliniind că acestea se bazează pe analize și propuneri elaborate de experți naționali și internaționali pe parcursul ultimilor 12 ani.

„Dorim să creăm primării care au capacitatea de a furniza servicii tuturor cetățenilor, oriunde ar trăi ei, și care să poată primi și administra fondurile de preaderare venite de la Uniunea Europeană, care sunt esențiale pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus Dumitru Udrea.

Evenimentul a fost organizat de Guvernul Republicii Moldova cu implicarea Alianței Sectorului Public Local, cu suportul PNUD Moldova și în colaborare cu partenerii de dezvoltare ai Executivului. În următoarea perioadă, Guvernul anunță că va organiza mai multe dezbateri publice privind reforma administrativă, pentru a asigura consultarea tuturor actorilor importanți, inclusiv a primarilor și societății civile interesate de subiect.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.