VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Guvernatorul BNM: Inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul al IV-lea

Inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul al IV-lea, ulterior va intra într-o nouă fază, diminuându-se pentru următoarea perioadă prognozată.

Scăderea inflației va avea loc pe toate componentele, arată prognoza băncii centrale. Luând în calcul prognozele curente, BNM urmează să treacă de la o politică monetară restrictivă la una stimulativă. Se urmărește crearea unor condiții prielnice de finanțare pentru mediul de afaceri și populație.

Prezentând ultimul raport asupra inflației din anul curent, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că, deși urmează o schimbare de traiectorie a ratei anuale a inflației, trebuie luate în calcul și eventuale riscuri și incertitudini pentru perioadă de prognoză ce urmează. BNM va continua să monitorizeze situația și, la necesitate, va interveni cu ajustările de rigoare, scrie IPN.

Printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților, precum și condițiile meteorologice, precizează un comunicat de presă al BNM. Riscurile externe vizează oferta redusă pe plan mondial, cotații înalte la resurse energetice și alte materii prime. În același timp, multe incertitudini rămân legate de războiul din Ucraina.

Următorul raport asupra inflației BNM îl va prezenta în februarie 2023.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.