VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Grecii își aleg astăzi noul Parlament

Peste 10 milioane de greci sunt așteptați să-și aleagă astăzi noul Parlament. Favoritul cursei este Partidul ”Nouă Democrație”, condus de premierul Kiriakos Mitsotakis, care era creditat cu peste 32% în sondaje. Acest lucru, potrivit studiilor, arată că niciun partid nu va putea crea majoritatea, iar dacă nu se va reuși crearea unei coaliții, atunci în iulie va fi organizat un nou scrutin, transmite mediafax.ro.

Pe locul al doilea în sondajele realizate înainte de scrutin este partidul de stânga SYRIZA, cu 26%, urmat de partidul socialist Pasok, creditat cu 8,3% din sufragii.

Conform legislației Greciei, după scrutin, pentru crearea unei eventuale alianțe de guvernare, pot negocia primele trei partide. Dacă formațiunile nu ajung la consens, atunci președintele țării numește un guvern interimar și anunță data noului scrutin.

În alegerile de duminică, grecii vor vota pentru prima oară în ultimii 30 de ani într-un sistem electoral cu reprezentare proporțională, introdus sub conducerea Syriza pentru a încuraja democrația și formarea de coaliții. În Parlamentul elen sunt 300 de deputați. În conformitate cu legea electorală actuală, fiecare partid trebuie să acumuleze cel puțin 3% din voturile la nivel național.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.