VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Gîlca despre trecerea spitalelor raionale în subordinea MS: „Pentru a destitui persoanele incomode și numi pe cele afiliate”

Trecerea spitalelor raionale din subordinea autorităţilor locale în cea a Ministerului Sănătăţii (MS) are drept scop deținerea instrumentului de destituire din funcție a persoanelor incomode și numirea persoanelor afiliate sau loiale actualei guvernări. Această opinie a fost exprimată de șeful direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS) a primăriei Chișinău, Boris Gîlca în cadrul emisiunii  „Puncte de Reflecție” .

Boris Gîlca susține că intrarea în posesia terenurilor spitatelor de către MS nu este principala cauză pentru care au fost resubordonate instituțiile medicale raionale, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. În opinia lui Gîlcă, scopul principal al reformei a fost deținerea instrumentului de numiri și destituiri a persoanelor incomode în funcțiile de conducere a spitalelor raionale.

„Intrarea în posesia terenurilor spitatelor raionale este o cauză dar nu e principala. Principala cauză este deținerea instrumentului de destituire a persoanelor incomode și numirea persoanelor afiliate”, a spus Boris Gîlca.

Totodată, acesta declară că este necesară o reformă spitalicească dar numai după implementarea reformei administrativ-teritorială.

„Reforma spitalicească trebuie să fie făcută în dependență de numărul de populație, de distanță și cu dezvoltarea infrastructurii. Cu siguranță noi avem nevoie de această reformă, de eficientizare a spitalelor, avem nevoie de spitale regionale.(...) Acest lucru trebuia să se întâmple dar în baza unor consultări civilizate și în primul rînd, după implementarea reformei administrativ-teritorială”, a menționat Gîlca.

De asemenea, șeful DGAMS susține că se dorește un instrument politic de control pe managementul medical în municipiu deoarece „toți laurii vin către sistemul de sănătate din municipiu”, iar organizațiile internațioanel au apreciat cum a gestionat Primăria Chișinău pandemia de COVID-19, precum și investițiile făcute în spitalele municipale.

Boris Gîlca a declarat că inițial s-a dorit și preluarea spitalelor municipale pe lîngă cele raionale, însă la sugestia partenerior internaționali, inițiativa a fost retrasă.

Menționăm că în decemrie 2022, a fost votat proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Totodată, în urma reformei, proprietatea instituțiilor a rămas în continuare în gestiunea autorităților locale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.