VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Gîlca: Cazurile de gripă sunt în creștere. Trebuie să fie impuse anumite măsuri de protecție

Cazurile de gripă în municipiul Chișinău sunt în creștere. Despre asta a anunțat Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul Primăriei Chișinău care a precizat că autoritățile din domeniul sănătății trebuie să impună anumite măsuri în vederea prevenirii virozelor și gripei.

„Se atestă o descreștere neesențială a cazurilor de infecții respiratorii pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv o descreștere a numărului de internări pentru copii. Dar rămânem îngrijorați cu privire la infecția confirmată prin gripă care este în continuă creștere și iată că înregistrăm tot mai multe decese inclusiv pe teritoriul municipiului Chișinău”, a spus Gîlca în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei. 

Potrivit lui Gîlca, la această oră spitalele de copii sunt suprasolicitate în continuare cu internări, dar presiunea este mult mai mică decât în ultimele trei săptămâni.

„Locurile libere sunt la limită, doar din contul externărilor. În această săptămână am putea să avem în continuare o creștere a infecțiilor respiratorii datorită revenirii în colectivități din vacanță a copiilor. Ce ține de infecțiile cu gripă vom avea o continuă crește până la sfârșitul lunii ianuarie”, a spus Gîlca. 

Potrivit oficialului, autoritățile centrale din domeniul sănătații nu acordă atenția cuvenită situației epidemiologice care se atestă cu privire la infecțiile respiratorii și gripale și nu impun măsurile necesare de protecție împotriva acestora.

„Nu a avut loc nicio ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care să ghideze populația și autoritățile publice locare în privinața anumitor măsuri de protecție. Considerăm că anumite măsuri de protecție trebuie să fie puse în capul mesei”, a precizat șeful Direcției generale asistență medicală

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate peste 5200 de cazuri cu infecții respiratorii acute, dintre care 44% au fost la copii. În capitală au fost înregistrate 162 de cazuri de gripă, dintre care 99 la copiii cu vârsta de până la 17 ani.

De asemenea, săptămâna trecută 128 de bolnavi au fost spitalizați, iar 34 primesc tratament la domiciliu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.