VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Ghenadie Donos: Plățile unice oferite de Guvern sunt doar o atenție către Ziua Profesorului și nu corespunde așteptărilor cadrelor didactice

Indemnizația unică de 5.000 de lei oferită profesorilor este binevenită, însă nu este suficientă pentru a atrage tinerii specialiști în sistemul educațional. O spune Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei. Potrivit lui, zilele viitoare va avea loc o nouă rundă de negocieri cu autoritățile, pentru a cere majorarea lefei cadrelor didactice cu 20 de procente, adică cu aproximativ 3.000 de lei. Donos spune că, în prezent, profesorii se simt supărați și neglijați în comparație cu alte categorii de salariați.

Ghenadie Donos: Pe 5 octombrie marcăm o sărbătoare profesională, la care în fiecare an suntem omagiați, se spun cuvinte de apreciere, adică apreciați la justa valoare. Anul acesta am fost și eu prezent la Chișinău Arena, la această festivitate inedită, care a fost foarte frumoasă și am zis noi că o doză bună de optimism ne-a dat vârsta aceasta a premianților, că sunt foarte tineri și eu înțeleg că asta este una din încercările de a promova tinerii și de a atrage tinerii în sistem, și susținem absolut această inițiativă, doar că am spus și eu în mai mule comentarii că o altă doză mare de optimism ar fi majorările salariale pentru toți angajații, pe care lumea le așteaptă nu de un an-doi și nu de o guvernare-două, și dat fiind că noi avem acum o relație destul de corectă și colegială cu actuala guvernare, am zis că avem toate șansele să găsim o soluție potrivită, de ce să nu o găsim totuși?

Vocea Basarabiei: Dar care ar fi soluția potrivită?

Ghenadie Donos: Primul pas spre soluția potrivită este, nu am cerut mult, am cerut ca salariul din educație să nu fie mai jos decât salariul mediu pe economie, ceea ce noi credem că este absolut real, chiar dacă ne uităm la toate cifrele care s-au anunțat până acum și la costurile mari, da, suntem cea mai mare armată, noi suntem chiar și la numărul de membri de sindicat, avem o treime din toți membrii de sindicat din țară – 105 mii de membri.

Vocea Basarabiei: Dar în domeniu câți lucrează?

Ghenadie Donos: Tot cam atâția lucrează. Dacă ne uităm la cifrele care au fost anunțate de primul ministru câți vor fi beneficiari ai acestor plăți unice, d-lui s-a referit la 102 mii de persoane care vor beneficia, cam asta ar fi cifra, doar că știți că una este ceea ce se propune și alta este ceea ce vede lumea.

Aceste plăți unice, sunt doar o atenție către Ziua Profesorului poate că, dar nu sunt rezolvarea problemei salariilor motivante și am zis noi că nu corespunde așteptărilor pedagogilor…

Vocea Basarabiei: De ce nu ați fost de acord cu ceea ce a propus premierul Recean?

Ghenadie Donos: Pentru că acest lucru este bun, dar plata asta unică, ca și cea din 1.300 de lei, nu rezolvă problema fundamentală a sistemului, adică noi pornim de la premisa că nu avem cadre suficiente și nu vin tinerii, și bătrânii nu pot ține piept la toate provocările și nu toți acceptă să se rețină în școli. Pentru ca să fie problema aceasta rezolvată, care este soluția cea mai bună? Majorările salariale, sau mai bine zis, motivarea muncii pedagogului. Și reieșind din această premisă, ceea ce s-a propus, aceste plăți unice, sunt doar o atenție către Ziua Profesorului poate că, dar nu sunt rezolvarea problemei salariilor motivante și am zis noi că nu corespunde așteptărilor pedagogilor, noi în ziua aceea am avut foarte multe mesaje de supărare, au mai fost și mesaje bune, în sensul că lumea care a înțeles că acesta-i doar așa, un stimulent pentru munca pedagogului, dar până la urmă s-a dovedit că numai pedagogii au fost motivați prin plăți unice, în rest, mai multe ramuri, nu zic toate, că au mai fost și polițiștii care au avut această plată, dar au fost totuși motivați prin sporuri procentuale. Și noi am spus din start, încă din la sfârșitul anului 2022, când s-a adoptat Legea bugetului pentru 2023, că valoarea de referință trebuie să fie majorată cu 100-200 de lei și plus 1.300 de lei care s-au propus ca plată unică sau ca plată care se achită lunar, ar fi fost un pas înainte, dar, din păcate, s-au redus doar la 1.300 de lei, ceea ce a creat această disproporție și această nemulțumire.

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. vreți acum un spor la salariu în valoare de?…

Propunerea noastră este ca să se examineze posibilitatea ca salariul mediu din educație să fie egal cu cel din economie, adică dacă luăm procentual, asta ar fi cam la 20%.

Vocea Basarabiei: În expresie bănească cât ar fi?

Ghenadie Donos: Păi de la 9 mii și ceva la 12 mii și ceva, adică undeva plus 3 mii de lei în medie la fiecare angajat. Iată astăzi am făcut o analiză, avem și lucrători non-didactici cu mai puțin de 4 mii de lei, noi înțelegem că lucrul lor poate este de altă complexitate ș.a.m.d., dar și acești oameni sunt plătitori de impozite și vor să aibă un salariu cu care să poată supraviețui. Dacă ne uităm la puterea de cumpărare, acum și cu inflația, și cu toate a reieșit un decalaj urât, în defavoarea cadrelor didactice și dacă ne uităm și la alt aspect, nu suntem invidioși și nu au fost niciodată pedagogii invidioși, dar cu categoria de lucrători medicali, doctori cândva eram la egal, acum – 4 majorări la rând, 17-18 mii salarii, pe când la noi e 9 mii salariul. Mi se pare că discrepanța această nu-i deloc frumoasă și creează niște nemulțumiri în societate, mai ales în rândul pedagogilor.

Vocea Basarabiei: Și nemulțumirile acestea cheamă la acțiuni de protest în stradă?

Ghenadie Donos: Cu acțiunile de protest este un pic altfel, noi am spus asta pentru a sensibiliza și în continuare vom sensibiliza opinia publică și dacă va fi nevoie să organizăm anumite acțiuni pentru a sensibiliza, o vom face, doar că nu-i scopul nostru nu este de a face aceste proteste pur și simplu, scopul nostru este de a rezolva problema și pentru asta ne vom afla în dialog pe 4 octombrie, prima ședință a comisiei bipartite oficial protocolată, cu toate actele în regulă, cum se zice, după care vom anunța, dar cred că va fi degrabă să anunțăm rezultatele, nu vor fi pe 4, vă dați seama. Deci, urmează o rundă de negocieri și atâta timp cât noi negociem cred că colegii vor înțelege și vor îngădui să nu ne grăbim, că întrebarea cu răbdarea sindicatelor e bună, dar nu-i vorba de răbdarea sindicatelor, e vorba de răbdarea angajaților. Și în cazul dat, dacă ne vom consulta cu colegii din colective și ei vor găsi de cuviință că pentru a sensibiliza și pentru a pune niște accente mai explicite este nevoie de o acțiune de stradă, de exemplu, da, doar că nu uitați că și jurnaliștii confundă greva cu acțiunile de protest. Nu, greva la noi este ultima măsură, care conform legislației este foarte complicat de a o realiza, dar în calcul este și asta desigur că, dacă până la urmă nu se va găsi niciun numitor comun, nu este scopul nostru nici greva, nici acțiunile de stradă, scopul nostru este ca să găsim argumentele și cifrele, și acea consiliere socială între guvernare și sistemul educațional pentru ca să fie motivată munca pedagogilor.

Vocea Basarabiei: A ajunge la acțiuni de protest înseamnă a pune o presiune asupra autorităților ca să găsească posibilități pentru aceste majorări de salarii.

Ghenadie Donos: Da.

Vocea Basarabiei: Ministrul Perciun ce a spus? Că să aveți un pic de răbdare, că în luna noiembrie o să vă explice cu creionul în mână și o să vedeți ce arată cifrele.

Ghenadie Donos: A explica în noiembrie nu este consens, a explica pe 4 octombrie este consens, adică nu trebuie s-o lungim. De când noi vorbim deja? Nu vorbim de un an-doi și nu vorbim cu ministrul Perciun doar. Apropo, legea așa-zisei salarizări unice în sistemul bugetar, dacă e salarizare unică, de ce avem 8 valori de referință pe diferite domenii, dar nu este unică? Pentru că avem acolo oameni de categoria întâia și a doua, și a treia și, din păcate, pedagogii s-au pomenit cam în ultima categorie, și asta nu-i bine. Noi trebuie să reducem numărul de valori de referință, trebuie să aplicăm acest valori de referință în formula de calculare a salariului și trebuie să fie majorări salariale procentuale ca la toată lumea, nu plăți unice, nu indemnizații, nu sporuri pentru performanțe care nu se plătesc, apropo, că nu ajung bani în colectivele mici. Și adică lucrurile acestea nu funcționează.

Vocea Basarabiei: Până în luna noiembrie va fi definitivat proiectul de buget, care trebuie să fie aprobat de guvern, după care de parlament și, probabil, până atunci s-a luat acest răgaz ca să se identifice mijloace financiare.

Ghenadie Donos: Exact. S-a cerut o discuție matură și noi suntem de acord cu noțiunea de discuție matură, adică fără anumite frustrări și supărări, să zicem așa, că de a fi supărați avem motive, într-adevăr, doar că eu totuși cred și am absoluta încredere în faptul că dl ministru Perciun și cei de la guvernare înțeleg foarte bine că trebuie luate niște decizii urgente și ele trebuie enunțate nu în noiembrie, dar cumva mai devreme. Eu zic că cifra, da, va fi discutată și anunțat mai târziu care va fi sporul, dar o foaie de parcurs, o agendă comună, că noi, de exemplu, în fiecare săptămână ne întrunim la comis aceasta și aducem la cunoștință opiniei publice și angajaților din sistemul educațional că, iată, am atins consens la asta, asta și asta. Prima întrebare a apărut acum, această plată unică de 5.000 de lei, nu-i clar încă nimic nimănui, de la guvern până la parlament văd că-i un drum lung și sinuos și acolo s-a scăpat din vedere direcțiile de învățământ, de exemplu. Noi am căpătat răspuns verbal că da, sunt, dar în proiect ei nu figurează, de aceea noi vineri am înaintat o revendicare unde rugăm ca aceste categorii să fie incluse în această listă. Acesta-i un exemplu sau cei cu autofinanțare, în sfârșit am înțeles că și ei vor primi, dar până acum cum era? Se punea în seama rectorilor, a directorilor de colegii, de școli profesionale, centrelor de excelență, hai căutați în buget. Ce înseamnă căutați în buget, cine a pierdut banii aceștia în buget? Ei nu sunt, de aceea trebuie subvenții suplimentare.

Vocea Basarabiei: De unde să fie găsiți acești bani?

Ghenadie Donos: Păi, stați un pic, s-a anunțat cifra de 1 miliard și 200 de mii costul, dar noi spunem că întrebarea costă cam 4-5 miliarde. Păi dacă 5 miliarde nu se găsesc, dar aceste 1,2 cât e să fie adăugați acolo poate 2-3 milioane pentru această categorie, dar nu-i bine când rămân oamenii discriminați. E cuvântul potrivit, pentru că ei nu vor primi dacă nu vom lupta și dacă nu vom contribui ca ei să fie puși în lista respectivă de beneficiari. Cam asta e.

Acum avem cifre între raioane – necesitate 100 de cadre și veniți doar 5-7 persoane

Vocea Basarabiei: Dar totuși acest salariu motivant dvs. ziceți că e cu bătaie lungă, pentru că ați anunțat că aproape 20 la sută din cadrele didactice ajung sau sunt deja după vârsta de pensionare

Ghenadie Donos: Nu 20, îs 30% de pensionari și 40% de pre-pensionari, deci 70% din angajații din sistem au 50 și mai mulți ani, dintre care 30 la sută deja sunt de vârstă  pensionară. Acesta e semnalul de alarmă, dacă noi 5 ani în urmă poate eram un pic mai îngăduitori, hai să vedem că poate o să fie careva, unde poate, că poate nu mai există. Acum avem cifre între raioane – necesitate 100 de cadre și veniți doar 5-7 persoane. Adică la necesitate de 100 au venit tineri specialiști doar 5-7 persoane. De ce nu vin? Pentru că nu au o perspectivă clară cu salarizarea și nu întreabă o persoană când vine ce spor o să aibă, dar ce salariu o să aibă, dar salariul este de 4, 5, 6 mii de lei pentru începători.

Vocea Basarabiei: Bine, să admitem că vă reușește și obțineți de la cei care guvernează ca să majorați salariul să fie de 12 mii, peste 12 mii de lei, credeți că imediat se rezolvă problema cadrelor didactice care lipsesc?

Ghenadie Donos: Desigur că nu, doar că asta ar fi un prim pas, un prim imbold. Deci, noi ne angajăm împreună cu ministerul să organizăm campanii de atragere a tinerilor la facultățile pedagogice, mai există în agenda dlui ministru și a anunțat deja majorările de burse pentru facultățile pedagogice și profesiile pedagogice, cred că și acesta este un lucru foarte bun, dar fără această pornire de o majorare substanțială a salariilor la educație nu cred că poate fi vorba despre alte măsuri, adică celelalte vor fi pur și simplu diluate și se vor dizolva așa, în promisiuni deșarte, asta nu mai merge.

Vocea Basarabiei: Bine, urmează să aibă loc și un forum al cadrelor didactice, am înțeles că la eveniment va fi prezentă și președinta Maia Sandu, probabil și acolo veți mai putea să abordați aceste probleme?

Ghenadie Donos: Noi am înțeles că va fi mai mult un forum pe didactică, pe momentele legate de pedagogie, de procesul educațional.Eu personal m-am înscris ca profesor de istorie la două ateliere, am înțeles că acolo trebuie să ai invitație, adică 400 de persoane. O să vedem, să nu fie lucrul acesta, forumul poate are scopul altul decât avem noi, sindicatele, adică nu cred că trebuie să bulversăm toate evenimentele care sunt în perioada aceasta. Să le bulversăm în sensul bun al cuvântului, adică să mai căutăm și noi răspunsuri la anumite întrebări, pentru că avem platforma de dialog și cred că aici e cazul să discutăm și să vedem, doar că dacă va fi posibilitate la forum, uitați-vă, eu am de gând așa, o testare pot face, pot ieși în Piața Marii Adunări Naționale singur cu un placat pe care să scriu: „Vreau salarii mărite pentru pedagogi” și să invit colegii care vor să vină să stea lângă mine și o să vedeți că o să vină multă lume, dacă aș face această testare. De aceea eu zic că nu-i cazul acum să facem testările acestea, e cazul să vedem ce discuții, ce rezultate vor fi la primele runde de negocieri și care va fi agenda aceasta, de exemplu, cifra estimativă. Da, dl ministru a menționat de mai multe ori că în octombrie e prematur să vorbim despre cifre concrete, într-adevăr, sunt anumite calcule, sunt anumiți parametri care încap în Legea bugetului și ei nu pot fi acum trași de păr, cum se zice. Dar anume asta și vream să cunoască toată lumea, că din data cutare va fi o claritate.

Vocea Basarabiei: Dar plata urmează să fie de la 1 ianuarie, nu?

Ghenadie Donos: Desigur, dar această plată unică, dacă ea urmează a fi votată în parlament, oare nu e cazul să clarificăm toate întrebările acum, înainte de a ajunge în parlament? De aceea sunt momente care treptat vor fi incluse pe agendă, dar datoria noastră e să punem toate problemele pe agendă, noi avem o agendă foarte lungă și cu revendicări la Legea nr. 270, care încă nu sunt examinate de 5 ani.

Prima revendicare a noastră, care e legată de salariul mediu pe educație să fie egal cu salariul mediu pe economie…

Vocea Basarabiei: Care ce prevede?

Ghenadie Donos: Legea salarizării unice pe sectorul bugetar, adică valorile de referință, toate categoriile de salarizare, ceea ce noi cerem, de fapt, pentru că prima revendicare a noastră, care e legată de salariul mediu pe educație să fie egal cu salariul mediu pe economie tot vine în concordanță și cu Legea nr. 270, și cu Legea bugetului, și cu alte acte normative și hotărâri de guvern pe care le avem, 1231, 1234, de exemplu, și altele.

Vocea Basarabiei: Dar noi putem anticipa și răspunsul autorităților, vine sezonul rece, e nevoie de a fi identificate surse financiare pentru compensații, iar în categoria celor care vor beneficia de compensații vor fi și cadrele didactice, vor spune că e război în imediata vecinătate, vor spune că încă nu e rezolvată problema energetică…

Ghenadie Donos: Toate opiniile și toate argumentele au dreptul al existență, doar că dacă punem pe un cântar toate aceste lucruri care s-au făcut deja, cum ar fi 4.000 lei pentru performanță didactică, se plătesc, acum noi am cerut ca să nu fie raportate aceste sume, și asta se va face, doar că hotărârea nu a fost încă aprobată, dar se face, sau sporul pentru dirigenție, sporul pentru performanță, sporul pentru sectorul specific – toate sunt la nivel de intenție și, oricum, toate aceste mișcări, pași mici care se fac nu trag la cântar mai mult decât necesitatea majorării salariilor, pentru că asta este problema principală. Uitați-vă că noi avem și scrisori, azi am citit o scrisoare deschisă a unui profesor universitar, care spune că-i de acord să renunțe la acești 5 mii de lei, pentru că el cere totuși să fie o apreciere a muncii d-lui. Și asta-i corect, la fel ca și profesorii din învățământul preuniversitar.

Vocea Basarabiei: Și ar putea să renunțe toți la acești 5 mii de lei?

Ghenadie Donos: Să renunțe cred că nu au să fie toți de acord, pentru că toată lumea apreciază corect acest pas, doar că nu este în corespundere cu așteptările oamenilor, pe lângă acest pas se mai cer majorări prin procent la salariu, prin procent care să asigure primul pas spre a atinge nivelul mediu al salariului pe economie.

Vocea Basarabiei: Dar aici și opinia publică se va întreba: nu cumva se dublează – și 5 mii de lei să accepte, dar și să mai insiste pe ideea majorării?

Ghenadie Donos: În cazul în care se merge pe o majorare esențială, eu mă gândesc că noi putem pune în calcul și asta. Sigur că noi trebuie să facem un sondaj de opinie, eu nu pot să răspund pentru tot sistemul. În ziua când a fost anunțat acest program „Spor pentru Moldova”, mesajul a fost clar, că e bine, dar e mai bine să fie majorări procentuale. Iată cam acesta ar fi un răspuns pe care l-au dat atunci 90% din membrii de sindicat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.